Tiskovna konferencija predsjednika Vlade

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/898tiskovna_konferencija_predsjednika_vlade.jpg

ZAGREB, 26. kolovoza 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je najavio da će Vlada pokušati cijenu plina zadržati na istoj razini do kraja godine. "Pokušat ćemo cijenu plina do kraja godine zadržati na istoj razini. Naglasak je na stanovništvu, a pokušat ćemo to i za gospodarstvo", rekao je Sanader na konferenciji za novinare, najavljujući, nakon godišnjeg odmora, Vladine jesenske aktivnosti.

Dodao je da će se Vlada pobrinuti da ni eventualno poskupljenje plina za gospodarske subjekte ne generira daljnji rast inflacije, za koju je uvjeren da će do kraja godine pasti na razinu od šest do 6,5 posto.

Ministar financija Ivan Šuker objasnio je da će Vlada i dalje braniti standard građana i inflatorne pritiske ublažavati intervencijama iz Državnog proračuna, u kojem je za to osigurano 600 milijuna kuna. Nije, međutim, htio reći hoće li se iz tog novca pokriti i eventualno poskupljenje plina, kako je učinjeno za poskupljenja struje. Istaknuo je da ne želi unaprijed najaviti da će Vlada pomagati ovoj ili onoj gospodarskoj grani, kako se ne bi dogodilo da se takva najava iskoristi kao povod za poskupljenje.

Sanader je, pak, dodao da će Vlada nastaviti s "legalnim pritiskom" na one koji visokim maržama neopravdano dižu cijene kao i da će raditi na kontroli i daljnjem smanjivanju proračunskog deficita.

Izvijestio je i da je zamjena dionica INA-e i MOL-a u ovom trenutku izglednija od privatizacije državnog udjela u INA-i, jer Vlada želi izbjeći inflatorne i pritiske na aprecijaciju kune.

Sanader je uvjeren da bi zamjenom dionica Vlada imala utjecaj na buduću politiku MOL-a, što bi osnažilo energetsku neovisnost države.

Iako drži da će doći do jakih pritisaka na aprecijaciju kune, Sanader je kazao kako je nakon savjetodavnih sastanaka s vodstvom HNB-a uvjeren da će središnja banka uspjeti obraniti stabilan tečaj.

"Bit će pritisaka koji će dovesti do aprecijacije, ali uvjeren sam da će HNB uspješno obraniti stabilnost kune i da neće biti većih poremećaja, a o kojem će tečaju biti riječ, hoće li to biti 7,10 ili 7,15 u odnosu na euro, ne mogu reći u ovom trenutku", rekao je Sanader.

Izvijestio je i da je pri kraju izrada nacrta buduće energetske strategije, koja je predvidjela dodatne pravce za plin iz Mađarske preko Slavonije te s Kaspijskog mora preko Italije, kao i LNG terminal, o lokaciji kojega će se, kaže, odlučiti u iduća dva tjedna.

Ponovio je da je jedna od opcija i nuklearna centrala, ali da će se o tome povesti javna rasprava, kao i o projektu Družba Adria.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec najavio je, pak, raspisivanje natječaja za privatizaciju svih šest brodogradilišta do kraja ove, i samu privatizaciju u prvom kvartalu iduće godine.

"To je ambiciozno, ali i ostvarivo", rekao je Polančec, najavivši da će se do kraja idućeg tjedna riješavati pitanje pomorskog dobra.

Na pitanje hoće li biti povećanja izdvajanja za drugi mirovinski stup, odgovorio je da specifične okolnosti i inflacija u ovom trenutku ne dozvoljavaju takvo što, ali da će do povećanja svakako doći u idućem razdoblju.

Sanader je najavio i da će Hrvatska od BiH tražiti izručenje riječkog kirurga Ognjena Šimića, koji je zbog primanja mita osuđen na devet godina zatvora. "U bilateralnim kontaktima tražit ćemo njegovo izručenje i vidjet ćemo postoje li za to pravne pretpostavke", rekao je Sanader, koji očekuje i izvješće policije o tome kako je Šimić uspio pobjeći iz zemlje.

Za razdoblje do kraja godine Sanader je najavio izradu niza strategija, donošenje preostalog 41 europskog zakona te nastavak racionalizacije mreže sudova i državnih odvjetništava.



Pisane vijesti

Dokumenti