Tramišak: Do 2020. u Đakovo povučeno 550 milijuna kuna vrijednih projekata

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak izjavila je u utorak kako je u prošlom financijskom razdoblju do 2020. godine na području Grada Đakova ugovoreno više od 550 milijuna kuna vrijednih projekata. 

"Govorimo o iznosu većem od pola milijarde kuna i projektima koji se tiču unaprjeđenja kvalitete i standarda života u Gradu Đakovu. Tu naravno ističem velike projekte vodno-komunalne infrastrukture od kojih su neki u realizaciji, a neki su ugovori tek potpisani, kao i svih drugih projekata koji puno znače za život građana", rekla je Tramišak tijekom posjeta Đakovu.

Posebno je spomenula i projekt Zaželi." Prije nekog vremena osobna sam bila svjedok tome koliko je kapaciteta uložio Grad Đakovo da izvuče maksimalnu vrijednost projekta i zaposli maksimalni broj žena. Znam da i dalje nastavljaju s tim projektom", napomenula je resorna ministrica.

Tramišak je u utorak boravila u Osječko-baranjskoj županiji, a tijekom radnog posjeta Đakovu razgovarala je sa zamjenicima đakovačkog gradonačelnika Antunom Galićem i Robertom Francemom.  

Rezimirajući povlačenje EU sredstava za projekte na području toga grada u prošlom programskom razdoblju 2014.-2020. te najavljujući novu EU financijsku perspektivu 2021.-2027. godine kazala je: "Ono čega smo se danas dotakli u razgovoru je trenutak programiranja novog programskog razdoblja 2021. – 2027. Hrvatskoj su na raspolaganju izdašna sredstva. Kohezijska politika s više od 9 milijardi eura, a kada govorimo o cijeloj omotnici zajedno s planom oporavka riječ je više od 24 milijarde aura. Važno je reći da Grad Đakovo ima nove planove, spremne projekte usmjerene direktno na razvoj gospodarstva poput poslovnih gospodarskih zona, poduzetničkih inkubatora gdje se traži prostor i europska sredstva kako bi se izgradili."

Poručila je i kako su njeno ministarstvo i ona kao ministrica tu da daju podršku i usmjerenje. "Konkretno, operativne programe, iznose sredstava, sve što će bit moguće financirat iz fondova EU u narednom razdoblju ćemo imati nakon lipnja ove godine. Međutim, već sada je dobar trenutak razgovarati o konkretnim investicijama i konkretnim projektima", naglasila je.

Nakon radnog susreta s predstavnicima Grada, ministrica Tramišak se u Nadbiskupskom dvoru sastala s đakovačko-osječkim nadbiskupom mons. Đurom Hranićem.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nataša Tramišak