Premijer Plenković obišao Tehnološki park Varaždin

  • Slika /Vijesti/2021/ožujak/23 ožujak/Varaždin 1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u sklopu posjeta Varaždinskoj županiji obišao nedavno rekonstruiran i opremljen Tehnološki park Varaždin i rekao da je riječ o velikom doprinosu stvaranju boljeg poslovnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća u gradu i na sjeveru Hrvatske.

Projekt rekonstrukcije i opremanja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i vrijedan je 16,5 milijuna kuna, Najveći dio sredstava, odnosno 12,5 milijuna kuna, bio je namijenjen građevinskim radovima, što je financirano europskim sredstvima u iznosu 11,2 milijuna kuna te s 1,3 milijuna kuna Grada Varaždina.

Na  površini od 4040 metara četvornih Tehnološki je park dobio modernu poslovnu zgradu sa 26 ureda razreda A+ i 49 ureda razreda A, virtualni ured, coworking, sobe za sastanke te prostore za evente, radionice i predavanja.

U sklopu projekta opremljen je i kolaborativni radionički prostor za brzo prototipiranje i proizvodnju fizičkih proizvoda (Makerspace) u kojeg je uloženo više od 1,5 milijuna kuna.

Vladina podrška projektu koji potiče inovacije i konkurentnost sjevera Hrvatske

Premijer Plenković istaknuo je da Vlada podržava ovaj projekt koji znači poticaj inovacijama i konkurentnosti sjevera Hrvatske.

„Rekonstrukcija i opremanje ovog parka znači veliki doprinos stvaranju boljeg poslovnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća ovdje u Varaždinu i na sjeveru Hrvatske. Poznato je da su mali i srednji poduzetnici kičma hrvatskoga gospodarstva, njih je čak 93 posto”, rekao je Plenković i istaknuo da je Vlada nizom poteza u prošle 4,5 godine olakšala njihovo poslovanje.

Naglasio je da je Varaždin sveučilišni grad u kojem je jedno od sjedišta Sveučilišta Sjever te da su sofisticiranim Tehnološkim parkom dobiveni novi prostori za inovativne tvrtke i za pojedince.

„To je posebno važno. U vremenu četvrte industrijske revolucije, inovatori i izumitelji bit će oni koji dobro prate globalne trendove i koji će pronalaziti niše i pridonositi Hrvatskoj konkurentnosti”, rekao je premijer.

Direktor Tehnološkog parka Varaždin Karlo Kukec, rekao je da je Parku još uvijek nedostaje prostora, a popunjenost je 97 posto.

„Trenutno imamo prostora za 50 tvrtki s otprilike 250 zaposlenih, ali alumni zajednica Tehnološkog parka broji preko 100 tvrtki. Nije sve u našim rukama, nešto ovisi o državi i o Gradu, ali planovi su utrostručiti trenutne kapacitete”, rekao je Kukec.

Osim premijera Plenkovića, u Varaždinu su bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

„Morate imati blizu visoko obrazovanje koje može generirati mlade kadrove na pozicijama uspješnih obrazovnih programa koji mogu te svoje ideje, a mladi imaju interesantne, prosperitetne ideje, kroz ovakav oblik tehnološkog parka realizirati”, istaknuo je Fuchs. Gradonačelnik Ivan Čehok je  rekao da se u Tehnološkom parku očekuje otvaranje još 120 do 150 radnih mjesta.

„Ovo je inkubator informatičke tehnologije, informatičkih radnih mjesta i uz naš FOI i Sveučilište Sjever definitivno pretvara Varaždin u informatički grad jer, gledano postotno, najviše u ovom trenutku imamo poduzetnika upravo iz ICT-a”, naglasio je Čehok.

Ministar Fuchs posjet Varaždinu iskoristio je i kako bi uime Ministarstva znanosti i obrazovanja dekanici varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Nini Begičević Ređep uručio donaciju od 2,5 milijuna kuna za obnovu vile Oršić, kao dio projekta unapređenja Sveučilišnog kampusa u Varaždinu.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković