Tramišak predstavila plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak je u Zadru u Domu županije na sastanku sa sedam župana Jadranske Hrvatske predstavila Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske.

"Dolazimo u fazu kada se trebamo usredotočiti na stvaranje novih radnih mjesta, novih vrijednosti i novih industrija. Hrvatska ima kvalitetne resurse i prilike da se nametne kao predvodnica i po zelenom i po digitalnom. Vjerujem da ćemo postići puno koristeći europska sredstva i učiniti da naše regije budu konkurentnije te da budu među razvijenijim regijama Europske unije koje će privlačiti mladu radnu snagu", rekla je ministrica Tramišak.

Naglasila je da su različite mogućnosti u kojima će se poduzetnici iz sedam županija moći prepoznati, stvarati strateška partnerstva, strateške lance vrijednosti i zajednički konkurirati za javne pozive koji će se raspisivati već od sljedeće godine.

Planom za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske izrađen je strateški okvir prioritetnih sektora, a trebao bi omogućiti bolje korištenje novca iz EU fondova i suradnju poduzetnika na regionalnoj razini.

Ministrica Tramišak napomenula je kako su regije - Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Jadranska Hrvatska - prepoznale i istaknule prioritetne sektore. Izdvojila je važnost turizma, ali i naglasila kako je pandemija pokazala i koliko je ta grana gospodarstva ranjiva.

"Stoga je potrebno ojačati i druge sektore među kojima su plavi i zeleni rast, zdravstvo i zdravstveni turizam, uslužni sektor i pametna industrija", dodala je.

Zadarski župan Božidar Longin pohvalio se povučenim sredstvima iz EU fondova, pri čemu je trenutno 3,7 milijardi kuna vrijednih aktivnih projekata te istaknuo kako je desetogodišnji cilj doći barem na razinu prosjeka razvijenih država Europske unije, a veliku priliku vidi u novoj omotnici iz EU fondova za koju se potrebno dobro pripremiti.

"Odgovornost ne može biti samo na Vladi nego i na lokalnoj samoupravi i upravi. To moramo priznati i tako se ponašati kako bi ovaj plan mogao uspjeti i kako bi se mogla povući sredstva", poručio je.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kazao je kako u ovom planiranju prvi put imamo planove na regionalnoj i lokalnoj razini, što je važan korak koji bi trebao doprinijeti jačanju gospodarstva te potaknuti gospodarstvenike na nove inicijative.

Izvor: Hina/Vlada  

Pisane vijesti | Nataša Tramišak