Turistička sezona po rezultatima bolja nego lanjska, Hrvatska ostaje jedna od ključnih mediteranskih destinacija

Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/19 kolovoza/Barban_izjave.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u Barbanu, uoči 43. Trke na prstenac, da je ta viteška igra prezentacija turističkoga, kulturnoga i povijesnoga nasljeđa ovoga kraja.

Rekao je da će ovogodišnja turistička sezona po prihodima biti bolja nego ona rekordna iz 2017. godine. 

"Mislim da globalno gledajući možemo biti zadovoljni i s investicijama, milijarda eura je investirano u turizmu ove godine, u odnosu na 840 milijuna u 2017. To je povećanje kvalitete usluge. Vjerujem da će Hrvatska, čiji turizam čini gotovo 20 posto BDP-a nastaviti ovim putem. To je jedan održivi koncept s kontinuiranim povećanjem kvalitete i usluge kako bi ostali jedna od ključnih mediteranskih destinacija", kazao je premijer.

U prva tri mjeseca 14 posto veći prihodi u turizmu u odnosu na prošlu godinu

Ministar turizma Gari Cappelli iznio je podatak da već dosad imamo za preko 5 posto povećanje dolazaka i otprilike isto toliko noćenja. U prva tri mjeseca imamo 14 posto veće prihode u odnosu na prošlu godinu, a dobre su i najave za posezonu. "Nastavit će se taj ritam i završit ćemo godinu onako kako smo i predviđali - s rastom od pet do sedam posto. To je gotovo dvostruko u odnosu na predviđanja Svjetske turističke organizacije, da će biti oko tri posto," rekao je ministar.

Ključno je pronaći strateškog partnera za Uljanik

Što se tiče situacije u Uljaniku, premijer Plenković rekao je da Vlada kontinuirano vodi dijalog s Upravom. "Uljanik je privatna kompanija, uključeni smo što se tiče restrukturiranja, na komunikaciju s Europskom komisijom. Vlada je u siječnju dala jamstva od 96 milijuna eura, a što je omogućilo poslovanje Uljanika od tada do sada", podsjetio je predsjednik Vlade, dodavši da je sada ključno da se pronađe kvalitetan strateški partner. "U ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija intenzivno su uključena u taj dijalog. Vidjet ćemo hoćemo li moći pomoći preko HBOR-a, kako bi se omogućio dovršetak narudžbi i daljnje funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta," zaključio je predsjednik Vlade.

Glavni cilj porezne reforme – daljnje rasterećenje građana i gospodarstva

Premijer je pojasnio tijek donošenja i usvajanja propisa u Hrvatskoj, kazavši da je u tijeku javna rasprava zakonskih prijedloga iz okvira porezne reforme, konkretno – Zakona o doprinosima. 

"Treba gledati cjelinu reforme, ovo je nastavak porezne reforme, ona s kojom smo krenuli u naš mandat i koja će u cijelosti rasteretiti građane i gospodarstvo za 6 milijardi kuna. Naša je Vlada napravila jako puno na fiskalnoj konsolidaciji," rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je ovo prva Vlada koja je imala suficit opće države prošle godine. 

"Omogućili smo i veće dohotke našim građanima i rasterećenje gospodarstva. To je trend kojim ćemo nastaviti. Vidjeli ste smjernice naše ekonomske i fiskalne politike za sljedeće tri godine. Želim daljnje smanjenje javnoga duga, ispunjenje kriterija za uvođenje eura, veću zaposlenost, još nižu nezaposlenost nego što je danas", istaknuo je Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković