U Bjelovaru počeo Dječji tjedan poduzetništva

BJELOVAR, 3. listopada 2008. (Hina) - U Bjelovaru je danas počeo Dječji tjedan poduzetništva, pilot-projekt što ga provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s Pučkim učilištem Akademijom "Petar Zrinski", Klubom kulture "Agram" i gradovima Bjelovarom, Viroviticom, Pulom i Kninom.

Bjelovar je prvi od četiriju izabranih gradova u kojima se projekt provodi.

O pilot-projektu izvijestila je i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, istaknuvši važnost stalnog obrazovanja za zahtjevno tržište, ali i stjecanja znanja i vještina u razdoblju kada se ona najviše stječu, a to je u osnovnoškolskom obrazovanju.

Napomenula je kako je važno razvijati i socijalnu osjetljivost, ali i osjećaj da je konkurentnost prednost.

Potpredsjednica Vlade Adlešić podsjetila je kako je Vlada u prošlom mandatu sufinancirala gradnju 316 poduzetničkih zona u Hrvatskoj, od koje su tri poslovne i jedna slobodna izgrađene u Bjelovaru, te da stoga i nije slučajno da je Bjelovar izabran za ovaj projekt.

Napomenula je kako podatci za prvu polovicu ove godine pokazuju da se udio velikih gospodarstvenika smanjuje pa malo gospodarstvo po broju poduzetnika čini više od 97 posto udjela, a s obrtnicima i 99 posto udjela u ukupnom gospodarstvu.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić Šapić naglasila je kako Ministarstvo stalno provodi edukaciju s gradovima, općinama i lokalnim razvojnim agencijama, a odvijaju se i nastavni programi za poduzetništvo pa je "Dječji tjedan poduzetništva" novost u obrazovanju djece kako bi se podigla kultura razvoja poduzetništva.

Izrazila je i očekivanje da će taj pilot-projekt zaživjeti i da će se iduće godine proširiti i na druge gradove.

Svrha je projekta aktivnim metodama podučavanja, edukativnim radionicama i kazališnim predstavama za učenike i nastavnike potaknuti uvođenje sustavnog obrazovanja za poduzetništvo u hrvatski obrazovni sustav te u konačnici razvoj poduzetničkog duha i stjecanje poduzetničkih kompetencija.

U projektu sudjeluje oko 230 učenika, nastavnika i roditelja učenika dviju osnovnih škola. Djeca od 1. do 6. razreda sudjeluju u radionicama, a za učenike sedmih i osmih razreda prikazana je edukativna predstava u Domu kulture.

Svoje rezultate predstavit će na poslijepodnevnoj prezentaciji, a održat će se i radionica za nastavnike s ciljem unaprjeđenja metodičkih oblika rada na implementaciji poduzetničkih vještina u razrednoj i predmetnoj nastavi.



Pisane vijesti