U dijalogu sa županijama, gradovima i općinama nastavit ćemo unaprjeđivati gospodarstvo i društvenu solidarnost

  • Slika /Vijesti/2019/11 studeni/14 studenoga/Jalzabet-sjednica-2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Jalžabet prethodno otvorivši dograđeni dio dječjeg vrtića u Jalžabetu koji će sada moći polaziti 150-ero djece. Radovi su vrijedni milijun kuna i financirani iz sredstava fondova Europske unije, Programa ruralnoga razvoja.

"U mandatu ove Vlade gradimo i obnavljamo dječje vrtiće, a kroz istu će mjeru biti obnovljeno još 200 vrtića u naseljima ispod 5.000 stanovnika", rekao je Plenković podvukavši da se ukupno diljem Hrvatske gradi, obnavlja ili nadograđuje 500 dječjih vrtića, što je dobar primjer demografske politike.
 
Prigodno se obrativši nazočnima na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Plenković je pohvalio Općinu izrazivši zadovoljstvo ostvarenim učincima novog Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave.
 
"Vi ste akter, to se vidi u projektima, a to je bila i cijela filozofija politike decentralizacije naše Vlade."
 
Dijalog i suradnja između državne razine, županija, gradova i općina iznad je standarda koji smo u Hrvatskoj dosad imali
 
Govoreći o kapitalnim porukama Plenković je rekao da je Vlada ostvarila dijalog i suradnju između državne razine, županija, gradova i općina iznad standarda koji smo u Hrvatskoj dosad imali.
 
"Svi su ministri otvoreni svim čelnicima o bilo kojoj temi. Sastajemo se redovito, nema relevantnog zakonskog prijedloga koji, osim javne rasprave, nije prošao i dodatne konzultacije s onima na koji se odnosi, i tako smo, pa i skorom integracijom ureda državne uprave u županije osnažili županije, dali im nadležnosti, nove funkcije i učinili ih relevantnijima."
 
Fiskalna decentralizacija, nastavio je, omogućila je više sredstava te podvukao da projektne poluge kroz nacionalna ili europska sredstva omogućuju ravnomjerni regionalni razvoj bez kojeg nema odgovarajućeg napretka.
 
"Naša je zadaća nastaviti unaprjeđivati gospodarstvo i promicati društvenu solidarnost" zaključio je Plenković.
 
U HDZ-u smo razvili kulturu dijaloga i kritičkog mišljenja
 
Odgovarajući u Jalžabetu na novinarska pitanja o aktualnim temama o današnjoj je ocjeni Zorana Milanovića da je datum prvog kruga održavanja predsjedničkih izbora "lopovluk i sramota", rekao kako je to zanimljiv signal slabosti kandidata koji ima puno problema i straha, jer zna da će izgubiti na izborima od predsjednice.
 
"Koliko znam, uvijek su predsjednički izbori uoči Nove godine. Kalendar je takav kakav je zato što je predsjednik Franjo Tuđman preminuo u prosincu 1999. godine. Ako je to reakcija na datum prvog kruga, to je dosta zanimljiv signal slabosti, kandidat ima puno problema i puno straha, jer zna da će izgubiti na izborima od predsjednice, kao što je izgubio većinu izbora do sad", rekao je.
 
Upitan o WhatsApp aferi i večerašnjem sastanku o toj temi u zagrebačkom HDZ-u kazao je da ne zna što sad radi Gradski odbor HDZ-a, te da će o tome će odlučivati časni sudovi.
 
"Ono što je jako važno u mandatu kojega ja vodim na čelu HDZ-a, sada već gotovo tri i pol godine, mislim da smo razvili  kulturu dijaloga i kritičkog mišljenja i rasprave o svim mogućim pitanjima”, rekao je Plenković. Dodao je kako postoje neki obrasci ponašanja koji su norme pristojnoga, razumnog ponašanja te da se ono što je izvan toga ne može tolerirati.
 
Zastupnici koji funkcioniraju na ispadima, netoleranciji i primitivizmu neće zasjeniti kongres EPP-a
 
Novinare je zanimao i kongres Europske pučke stranke u Zagrebu koji se unatoč ranijim najavama neće održati u Hrvatskome saboru.
 
„Ako je kongres u Areni, onda je u Areni i nije u Hrvatskom saboru. Što se tiče sastanaka koji su trebali biti u Hrvatskom saboru, dakle sastanka predsjedništva EPP-a od otprilike dva sata i sastanka političke Skupštine otprilike od dva sata, stupanj, rekao bih ne bizarnog, ne neprimjerenog, ne nenormalnog, već poluprimitivnog ponašanja koje smo vidjeli od nekih političkih stranaka je zapanjujući”, ocijenio je.
 
Dodao je da se ništa ne bi dogodilo ni sabornici, ni stolicama, ni mikrofonima te da bi Sabor zaradio određeni novac:
 
„Ipak, u dogovoru s našim kolegama procijenili smo da želimo da cijeli taj događaj bude fokusiran na ono što je bitno, a to je da je Zagreb domaćin najvećeg političkog događaja međunarodnog karaktera ikad u Hrvatskoj, da imamo puno važnih tema, da ćemo birati novog predsjednika Europske pučke stranke i da ne želimo ispade, rekao je. Kako je ocijenio, na žalost ovaj saziv Sabora vrvi zastupnicima koji funkcioniraju isključivo na ispadima, netoleranciji ili na primitivizmu.
 
"Ne, takvi neće zasjeniti kongres Europske pučke stranke kojem je domaćin HDZ – to je cijela poanta.”
 
Premijer je komentirao i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da neće doći na izborni kongres Europske pučke stranke u Zagrebu zbog, kako je rekao, hajke koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega:
 
„To je njegova odluka, poziv je išao svima i tu nema nikakvih dilema. Kongres će biti odličan, nadam se da će ga svi pratiti i vidjeti kolika je težina HDZ-a na europskoj razini.”
 
Premijer je na kraju rekao i kako danas, 14. studenoga imamo usvojen proračun, imamo usvojen rebalans, imamo prvi krug porezne reforme, imamo, ponovno, 30. svibnja kao državni blagdan.
 
"Pitajte ove s grupa koji je to predsjednik HDZ-a vratio Tuđmanov 30. svibnja za Dan državnosti, rekao je.
 
Izvor : Vlada / Hina


Pisane vijesti | Andrej Plenković