U Karlovcu svečano otvoren Nikola Tesla Experience Centar

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/09 svibnja/Karlovac/VRH_8488.jpg

Otvaranju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je naglasio da centar kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam, te omogućuje mladima da atraktivno stječu saznanja o Tesli.

"Do pune dimenzije njegove inovativnosti dolazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije", poručio je Plenković.
 
Nikola Tesla Experience Center nalazi se pokraj zgrade Gimnazije Karlovac koju je veliki izumitelj pohađao i u kojoj je prije 150 godina maturirao, a što će biti obilježeno u srpnju.
 
Ukupna vrijednost ulaganja je 5,85 milijuna eura, a ostvareno je u sklopu projekta čiji je nositelj Županija karlovačka, dok su partneri Grad Karlovac, županijska tvrtka Poduzetnička zona Korana i Gimnazija Karlovac.
 
Najvećim dijelom projekt je financiran novcem EU. Izgradnja objekta započela je 2019. godine, a prošlog je tjedna izdana uporabna dozvola.
 
NTEC-om upravlja Poduzetnička zona Korana čija je direktorica Martina Marušić Britvec rekla da taj centar neće svjedočiti samo o Tesli kao izumitelju i o njegovim izumima, nego i o njemu kao osobi, djetetu iz Smiljana i karlovačkom učeniku.
 
"Ovaj centar nas upoznaje upravo s čovjekom s vrlinama i manama, usponima i padovima", rekla je Marušić Britvec.
 
Centar je opremljen digitalnom interaktivnom tehnologijom koja posjetitelju omogućuje da samostalno istražuje centar i upoznaje Teslu, a pruža savjete i prostor poduzetnicima-početnicima.
 
Puštena je i video-snimka obraćanja eurozastupnice Sunčane Glavak koja je rekla "da taj centar potvrđuje da se Hrvatska u sinergiji s EU nastavlja razvijati svakim novim projektom".
 
Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić naveo je da je projekt proveden bez ikakvih problema, dok je  gradonačelnik Damir Mandić, koji je bio i ravnatelj Gimnazije Karlovac, istaknuo da taj  projekt čini ponosnim svakoga tko je pohađao tu školu ili radio u njoj.
 
Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin  naglasila je da su generacije promišljale "što je Tesla u Karlovcu".
 
"Nismo htjeli spomen-ploču, trg, skulpturu i bistu, nego nešto više. Ovaj centar želi od svih nas napraviti bolje ljude", poručila je Furdek-Hajdin.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković