U krizi Vlada snažno stala iza radnika, građana i poslodavaca

Slika /Vijesti/2021/svibanj/5 svibnja/VRH_1690 (1).png

Tijekom današnjeg boravka u Čakovcu predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je Vlada reformom financiranja lokalne i područne samouprave županijama, gradovima i općinama omogućila na godišnjoj razini 86 milijuna kuna prihoda više nego što je to bilo do 2107. godine.

''Učinili smo ih snažnima i aktivnima za provođenje njihovih projekata, ugovoreno je 200 milijuna eura različitih europskih projekata, a u ovoj Covid situaciji, koja traje proteklih 14-15 mjeseci, osigurali smo za 20 tisuća radnika u Međimurskoj županiji 225 milijuna kuna.''
 
Podsjetio je da je Vlada u Čakovcu održala i svoju sjednicu čime je pokazala da želi ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske.
 
''To smo činili do sada, to ćemo činiti i u sljedećem mandatu'', naglasio je premijer.
 
Predstavnike medija  zanimalo je hoće li doći otvaranja svih djelatnosti nakon 15. svibnja.
 
''Mi smo u proteklih godinu i tri mjeseca vrlo kvalitetno balansirali zaštitu zdravlja, gospodarske aktivnosti, društveni život, rad, sve ono što je bitno da društvo funkcionira što je normalnije moguće u ovim okolnostima. To sada, s vremenskim odmakom, možemo reći argumentiramo jer brojne druge zemlje su imale znatno veća ograničenja, znatno restriktivnije mjere'', kazao je premijer.
 
U koronakrizi nije došlo do 'eksplozije' nezaposlenih
 
''Što se tiče potpore poduzetnicima i radnicima, ovaj primjer od 225 milijuna kuna i 20 tisuća radnika u Međimurju, na razini Hrvatske znači nešto manje od 700 tisuća radnika, 10 milijardi kuna, oko 120 tisuća poslodavaca, naknada radnicima od 4 tisuće kuna, skraćeno radno vrijeme, fiksni troškovi...Vlada je snažno stala iza svojih radnika, građana i poslodavaca, a to se vidi i po broju osiguranika jer kod nas nije bilo eksplozije nezaposlenih kao što su to zloslutno najavljivali zastupnici SDP-a'', rekao je Plenković dodavši da sve što Vlada čini, čini u cilju kvalitete života građana i očuvanja radnih mjesta.
 
Ovisno o epidemiološkim prilikama, doći će i do daljnjih otvaranja kao i do eventualnih produljivanja mjera za poduzetnike o čemu se odluke donose iz mjeseca u mjesec.
 
Dinamiku cijepljenja treba intenzivirati
 
Osvrnuo se i na dinamiku cijepljenja građana u Hrvatskoj, kazavši da je najbitnije da se intenzivira proces cijepljenja, zbog čega je jučer i održan sastanak sa županima i čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo. 
 
''Sastanak je bio vrlo kvalitetan, stižu nam ogromne količine cjepiva u odnosu na ono što je bilo do prošloga tjedna. Dao sam vrlo jasan signal županima, ministru zdravstva, ravnatelju HZJZ-a, svim koordinatorima.... oni dakle moraju znatno povećati broj procijepljenih ljudi jer sada cjepiva ima dovoljno. Intenzitet cijepljenja treba dignuti.''
 
''Pozivam sve naše sugrađane da se cijepe, cjepiva ima dovoljno, cijepljenje je dobro, cijepljenje je korisno. Cijepite se što prije možete'', poručio je Plenković.
 
Dodao je kako će cijepljenje doprinijeti ukupnoj normalizaciji i u pogledu restriktivnih mjera, a i manjoj potrebi za kompenzacijom onih koji nisu u mogućnosti raditi kao prije korone jer  ''nitko nije oduševljen s time da mora davati neke restriktivne mjere, one se rade u cilju zaštite zdravlja''.
 
O izjavi predsjednika Milanovića
 
Predsjednik Vlade odgovorio je i na izjavu predsjednika Milanovića u Sisku o obnovi nakon potresa da ništa nije napravljeno na tom području.
 
''Nisam slušao što je govorio, vidim da on svašta govori ovih dana. Osim što huška na pojedine zastupnike manjina, to mu je, recimo, osnovni sport zadnjih nekoliko mjeseci, što vrijeđa druge političke aktere ili što nastoji ušutkati struku - ono što mi je bilo interesantnije od ovoga je bio pokušaj ušutkavanja zamjenika predsjednika Vrhovnoga suda koji je nastupio jučer na jednom od dnevnika, gdje je čovjek rekao svoj stručni stav o tome što on kao sudac, ujedno jedan od naša tri kandidata za suca Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i predsjednik GRECO-a na razini Vijeća Europe, misli o tome kako birati predsjednika Vrhovnoga suda. Prema tome, ne vidim da je uloga predsjednika da ušutkava struku. Dapače, ovo je trenutak kada bi struka trebala biti puno glasnija i razgovjetnija, primjerice, o temi kršenja zakona, koji krši Milanović. Milanović je u onoj prvoj protuzakonitoj proceduri išao u proces kandidiranja kandidatkinje koja nije sudjelovala u javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda i to su bitne teme o kojima se treba očitovati'', rekao je Plenković.
 
''Što se tiče obnove, mi ćemo sutra na Vladi donijeti odluke koje se tiču obnove i ono što znam je da svi rade svoj posao i trude se pomoći ljudima koji su unesrećeni potresom.''
 
Na pitanje da li je i predsjednik Milanović u kampanji, Plenković je odgovorio: ''On vjerojatno dobiva pozive i odaziva se. Nekad se odaziva tamo gdje je HDZ, a mahom vidim da ide tamo gdje nastoji pomoći SDP-u da barem kako tako zadrži pojedini grad i županiju.''
 
O aferi 'Vjetroelektrane'

Na pitanje je li ga Josipa Rimac kontaktirala u vezi vjetroelektrana odgovorio je kako s tom temom nema apsolutno ništa te da je ministar Zdravko Marić danas vrlo temeljito odgovarao na pitanja o tome.
 
''S aspekta Vlade, bitno je da je poštovana sva procedura i bankarski standardi i praksa pri odobravanju kredita HBOR-a.''

Upitan o sastanku Marića, koji je i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, s poduzetnikom Milenkom Bašićem, umiješanim u aferu Vjetroelektrane, Plenković je odgovorio: "Što je tu problem da se sastao? Ako je on potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija i ako postoji nekakvo društvo, neka kompanija, neki investitor koji se žele naći s njime, ja ne vidim da je tu bilo što protuzakonito. Protuzakonito bi bilo učiniti nešto što nije u skladu sa zakonom. To je poanta.''
 
Plenković je rekao i kako je onima koji osjećaju da se na njih vrši pritisak rekao da mu se takve stvari moraju signalizirati.

Pisane vijesti | Andrej Plenković