U petak se nastavljaju pregovori Vlade i sindikata javnih službi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/u_petak_se_nastavljaju_pregovori_vlade_i_sindikata_javnih_sluzbi.jpg

Na današnjem sastanku Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske za pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, s predstavnicima sindikata javnih službi, dogovor je postignut samo djelomično.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da ove godine zaposlenima u javnim službama neće biti isplaćene božićnice, a sljedeće godine regres i božićnice. Sindikatima je i dalje neprihvatljivo smanjenje dodatka na godine radnog staža s 0.5 na 0,3 posto. Ministar očekuje da se u sljedećoj rundi pregovora u petak, ukoliko sindikati ustraju na tome stajalištu, dogovor o uštedama postigne u nekom drugom dijelu materijalnih prava. Razgovaralo se u tome smislu i o prijevozu, naknadi za bolovanja, i svim drugim materijalnim pravima. Vlada ostaje pri tome da treba smanjiti postotak dodatka na radni staž, ali ostavlja otvorenom mogućnost dogovora o odricanju od nekih drugih materijalnih prava koja bi zamijenila uštede dobivene primjenom tog članka Aneksa Temeljnom kolektivnom ugovoru. Prijedlog Vlade je i smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, a što se tiče jubilarnih nagrada, vlada je predložila da se sljedeće godine one isplate samo radnicima koji odlaze u mirovinu, dok se drugima ne bi isplaćivale.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ponovila je stav dijela sindikata da se plaće ne smiju dirati, pa prijedlog o sniženju postotka na radni staž ne dolazi u obzir. Pristali su, međutim, na odricanje od regresa, božićnica i jubilarnih nagrada te smanjenja dnevnice sa 170 na 150 kuna. Izrazila je bojazan da će radnici teško pristati na odustajanje od naknade za prijevoz jer se radi o velikom opterećenju na plaće. Sindikati su spremni, naglasila je, uštedu pokušati naći drugdje. Smatra da postoje još neki jednokratni dodaci na plaće kojih bi se moglo bezbolnije odreći, a naglasila je i potrebu reguliranja naknada za prijevoz kod čije isplate ima mnogo zloupotreba, pa vjeruje da bi se uštede postigle i uvođenjem reda.

Pregovori se nastavljaju u petak, 6. srpnja u 10:00 sati, a obje se strane nadaju da će tada uspjeti postići konačni dogovor.



Pisane vijesti