U prvih sedam tjedana 48 tisuća građana postalo e-Građani

Od kada je u utorak 10. lipnja pokrenut projekt e-Građani kojim se želi modernizirati, pojednostaviti i ubrzati komunikacija građana i javne uprave te povećati transparentnost javnog sektora, ovaj sustav kojemu se može pristupiti na internetskoj adresi https://pretinac.gov.hr, koristilo je oko 48.000 korisnika.

Od toga broja je oko 43.000 korisnika je zatražilo vjerodajnicu ePass, pri čemu njih preko 11.500 imaju i mToken vjerodajnicu, a oko 800 korisnika isključivo mToken vjerodajnicu. Od ukupnog broja korisnika vjerodajnice ePass u sustav e-Građani, online registracijom i zamjenom vjerodajnice ranije izdane od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili REGOS-a, putem internetske stranice https://epass.gov.hr, uključilo se oko 10.000 korisnika. Također, budući je u sustavu omogućeno korištenje i vjerodajnica AAI@EDU, ove vjerodajnice za pristup sustavu e-Građani koristilo je preko 3.500 korisnika te stotinjak korisnika, zaposlenika u zdravstvenom sustavu koji posjeduju pametnu karticu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Korisnici su otvorili oko 21.500 Osobnih korisničkih pretinaca, koji im omogućuju primanje osobnih informacija i poruka od tijela javne uprave, od čega je i više od 2.000 aktiviranih mPretinaca. Što se tiče korištenja e-usluga u sustavu e-Građani, sve e-usluge od početka rada sustava e-Građani su ukupno korištene preko 325.000 puta, pri čemu je najčešće korištena usluga Osobnog korisničkog pretinca na koju su se korisnici prijavili preko 83.000 puta, zatim e-usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s više od 71.000 prijava, te e-Matice s više od 48.000 prijava.
 
 

Pisane vijesti | Istraživanja i analize | Znanost i inovacije