U registru 489.407 hrvatskih branitelja od kojih 157.037 dragovoljaca

U Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nalazi se 489.407 branitelja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u hrvatskoj Vladi.

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - U Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nalazi se 489.407 branitelja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u hrvatskoj Vladi.

Od tog broja u bazi podataka Ministarstva unutarnjih poslova nalazi se 60.141 branitelj, u bazi Ministarstva obrane 454.174, od kojih je 24.908 vođeno u obje baze podataka.

U registru se također nalazi i podatak o ukupno 149.093 muških i 7.944 ženskih dragovoljaca Domovinskog rata koji su se u obranu zemlje uključili najkasnije do 15. siječnja 1992. odnosno do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Novinarima su predstavljeni i kriteriji za dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja i sustav bodovanja za borbeni, neborbeni sektor te za obitelj smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo, jer drži da je obavljen velik posao, no da ne može biti zadovoljna činjenicom da je registar dovršen tek 10 godina nakon vojno redarstvene akcije "Oluja". Da je to učinjeno ranije izbjeglo bi se politiziranje i predrasude oko branitelja, a to je propustila učiniti prethodna vlast, rekla je Kosor. Briga o hrvatskim braniteljima nije samo posao jednog ministarstva, nego i drugih, pa i cijele Vlade, društva i lokalne samouprave, kazala je podsjetivši na učinjeno u proteklom razdoblju.

Ministar obrane Berislav Rončević rekao je da su u izradi registra korištene sve raspoložive evidencije te da Ministarstvo stoji iza iznesenih podataka, no da je obavljen samo dio posla. Potrebno je, da bi se precizno razlučio borbeni od neborbenog sektora, pregledati ratne dnevnike postrojbi i to je ogroman posao, no već se sada može reći da sve što nije imalo vojnu poštu nije bilo borbena postrojba, rekao je Rončević.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izrazio je zadovoljstvo što će donošenjem registra branitelja biti ispravljena nepravda prema njima, jer su bili nazivani i povlastičarima te dodao da su neki upravni postupci oko utvrđivanja statusa još u tijeku, no da nitko neće bit zakinut.

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Tomislav Ivić dodao je da je dio branitelja jedno vrijeme bio u borbenom, pa poslije u neborbenom sektoru i obrnuto i da to tek treba razjasniti.

U ime Koordinacije braniteljskih udruga predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Đuro Dečak pohvalio je donošenje registra i rekao da su broj od 489.407 hrvatskih branitelja u registru prihvatili kao realan. Razgraničen je borbeni od neborbenog sektora, no postoji još uvijek jedan manji broj osoba koji nezasluženo ima status dragovoljca. To trebaju riješiti oni koji su (tajnicama i čistačicama) dali takav status, no vjerujem da će biti postignut konsenzus oko toga da im ne pripada, rekao je Dečak odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja.



Pisane vijesti