U Rimu završio kongres Europske pučke stranke

Usvajanjem završnog dokumenta pod nazivom Rimski manifest u petak je završio 17. kogres Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih demokršćanskih, narodnjačkih i konzervativnih stranaka.

RIM, 31. ožujka 2006. (Hina) - Usvajanjem završnog dokumenta pod nazivom Rimski manifest u petak je završio 17. kogres Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih demokršćanskih, narodnjačkih i konzervativnih stranaka.

Hrvatsku je na rimskom skupu predstavljalo izaslanstvo HDZ-a na čelu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke na čelu s predsjednikom Josipom Friščićem.

HDZ ima status pridružene članice, a HSS i DC čijih predstavnika nije bilo u Rimu su promatrači.

U Manifestu koji nosi puni naziv "Za Europu građana: prioriteti za bolju budućnost", EPP je odredio glavne smjernice kojima će se kretati politika stranke u idućem razdoblju.

Europski pučani se prema tom dokumentu zalažu za obnovu projekta europskog Ustava, koji je u zastoju nakon referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj na kojima su ga građani tih zemalja odbacili.

EPP smatra da je Ustav bio dobar temelj za EU i da se postignuća i reforme izneseni u njemu moraju realizirati, kako bi Unija postala transparentnija, demokratičnija i učinkovitija.

Europski pučani također žele znatno debirokratizirati Uniju, približiti građanima njezino funkcioniranje i uključiti ih u proces odlučivanja, kako bi vratili povjerenje građana u Uniju i time u konačnici ojačali mogućnosti usvajanja europskog Ustava.

Iako je prošli krug proširenja Unije, smatraju pučani, bio situacija u kojoj su na dobitku bile sve strane, ta je stranka svjesna činjenice da je ravnoteža između daljnjeg proširenja Unije i njezine unutarnje stabilizacije presudna za održivost cijelog projekta.

"Zato se EU mora reformirati najkasnije prije idućeg kruga proširenja, nakon Rumunjske i Bugarske", navodi se među ostalim u Rimskom manifestu uz napomenu kako Unija mora biti jako oprezna u pogledu budućeg širenja kako ne bi urušila vlastite temelje.

U završnom dokumentu rimskog skupa ističu se i potreba korjenitih reformi u gospodarstvu u zemljama članicama povećanje zaposlenosti te jačanje zajedničke sigurnosne i obrambene politike ujedinjene Europe.

Rimskim kongresom EPP je obilježio 30. obljetnicu svojeg osnutka, a izabrano je i novo-staro vodstvo stranke. Na izborima za predsjednika kao jedini predloženi kandidat pobijedio je Wilfried Martens koji je na čelu europskih pučana već punih 16 godina, a novi glavni tajnik EPP-a je Antonio Lopez-Isturiz koji je i do sada bio na toj funkciji. Osim njih izabran je i rizničar stranke te 10 potpredsjednika.



Pisane vijesti