Predsjednik Vlade zadovoljan Kongresom Europske pučke stranke

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u petak je izrazio zadovoljstvo učinjenim na 17. kongresu Europske pučke stranke, rekavši kako je za Hrvatsku vrhunac skupa bilo izglasavanje Rezolucije kojom ta stranka daje potporu ubrzavanju pristupnih pregovora i punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

RIM, 31. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u petak je izrazio zadovoljstvo učinjenim na 17. kongresu Europske pučke stranke, rekavši kako je za Hrvatsku vrhunac skupa bilo izglasavanje Rezolucije kojom ta stranka daje potporu ubrzavanju pristupnih pregovora i punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

"S obzirom na činjenicu da je izglasana Rezolucija kojom se Hrvatska podupire na njezinom putu prema punopravnom članstvu u EU, možemo biti zadovoljni", rekao je Sanader novinarima u izjavi nakon završetka dvodnevnog kongresa.

Sanader je izglasavanje rezolucije ocijenio vrhuncem skupa EPP-a za Hrvatsku, jer se na tome dugo radilo, a osobito je važan s obzirom na trenutak u kojem se nalazi EU.

"Najjača europska snaga jasno se opredijelila i s njihove strane nema nikakvih dilema o članstvu Hrvatske u EU", naglasio je Sanader.

Hrvatska se ne spominje u Rimskom manifestu, završnom dokumentu kongresa europskih pučana, ali hrvatski premijer smatra da je Rezolucija, kao zaseban dokument, "puno snažnija nego da je (Hrvatska) spomenuta kao jedno od tridesetak poglavlja u Rimskom manifestu".

Premijer je rekao kako dobivena podrška ne znači da se ne treba dalje promicati Hrvatsku te je pozvao kolege predsjednike drugih hrvatskih stranaka da u svojim međunarodnim organizacijama, kao što su socijalistička ili liberalna internacionala više surađuju inozemnim kolegama u promicanju Hrvatske kao zemlje koja doista zaslužuje punopravno članstvo u EU.

Premijer Sanader hrvatskim je novinarima otkrio da će novoizabrani predsjednik EPP-a Wilfried Martens kao prvi zadatak u novom mandatu posjetiti Hrvatsku i već u subotu sudjelovati na 10. Saboru HDZ-a u Vukovaru, što je ocijenio kao još jedan izraz potpore politici HDZ-a i Hrvatske.

Martens će u Hrvatsku doputovati u petak odmah nakon završetka rimskog kongresa, zajedno s premijerom Sanaderom i izaslanstvom HDZ-a.



Pisane vijesti