Predsjednik Vlade: Sporazum iz Nice nije prepreka člantvu u EU

Hrvatska bi mogla postati punopravna članica Europske unije bez obzira na odredbe Sporazuma iz Nice, rekao je u petak u Rimu, gdje sudjeluje na Kongresu Europske pučke stranke, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

RIM, 31. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska bi mogla postati punopravna članica Europske unije bez obzira na odredbe Sporazuma iz Nice, rekao je u petak u Rimu, gdje sudjeluje na Kongresu Europske pučke stranke, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

"Iako postoje tumačenja, kako je Nica problem za Hrvatsku, mi smo to i unutar Europske pučke stranke, prostudirali i uvjerili se da mogućnost postoji, kad je riječ o temeljnim dokumentima EU", rekao je Sanader hrvatskim novinarima koji prate njegov posjet Rimu.

"To može biti ili u obliku nekog amandmana, kad se pregovori završe, ili na drugi način, ali mogućnost postoji" kazao je Sanader.

Hrvatski premijer je dodao, kako Hrvatska sada to neće spominjati ni oko toga praviti problem jer je put pronađen, o čemu je, kako je podsjetio, govorio i povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn.

Izaslanstvo HDZ-a na čelu sa Sanaderom sudjelovat će poslije podne u glasovanju Kongresa o završnom dokumentu i nekoliko pojedinačnih rezolucija, među kojima i o potrebi ubrzavanja procesa pristupa Hrvatske Europskoj uniji, nakon čega će se vratiti u Hrvatsku.



Pisane vijesti