U Sabor upućen Prijedlog proračuna za 2013. godinu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/u_sabor_upucen_prijedlog_proracuna_za_2013_godinu.jpg

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu, s projekcijama za 2014. i 2015. godinu. Planirani prihodi za sljedeću godinu iznosit će 113,7 milijardi kuna, dok će rashodi biti 124,5 milijardi kuna.

Predstavljajući Prijedlog proračuna, ministar financija Slavko Linić ocijenio je da će u 2012. godini gospodarski pad biti 1,1 posto iz razloga što zadnji kvartal pokazuje znakove poboljšanja u industrijskoj proizvodnji i kretanju turističkog prometa.“Očekujemo da ćemo u zadnjem kvartalu ublažiti negativne trendove koje smo imali prvih devet mjeseci i u biti taj procijenjeni BDP je okosnica na kojem smo radili proračun za 2013. godinu“, kazao je ministar. Naglasio je da politika samo štednje Vladi ne bi uspjela, dodavši da je nužan paralelni proces rasta proizvodnje i broja zaposlenih u realnom sektoru. „To je razlog što smo išli ambiciozno u 2013. godini s 1,8 posto gospodarskog rasta. Očekujemo da taj gospodarski rast možemo ostvariti ukoliko krenemo snažnije u javne, ali i privatne investicije“, rekao je.

Govoreći o rashodima, ministar Linić je ustvrdio da je državni proračun u rashodovnoj strani realan. „Mi rastemo sa 120,3 milijardi na 124,5 milijardi rashoda i, kad promatramo u sumi, razlozi su rast kamata i rast za uplate u EU. Isto tako, zato što imamo rast po osnovi subvencija u brodogradnji. Kada samo ta tri iznosa zbrojite, to je 4,6 milijarde. To su razlozi značajnog povećanja rashoda“, kazao je ministar. Prema ministrovim riječima, manjak u proračunu bit će 10,9 milijarde kuna, što je nešto više nego ove godine, ali to je i dalje oko 3,1 posto BDP-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić naglasio je da će iduća godina biti izrazio zahtjevna fiskalna godina, ali da Vlada ima vrlo jasan smjer. „Idemo prema daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji i zapravo primarnom suficitu što zapravo govori da ćemo u idućim godinama trošiti taman toliko koliko i uprihođujemo u proračun kad izdvojimo trošak kamata“, kazao je ministar Grčić. Najavio je kroz desetak dana novi plan javnih ulaganja koji bi u 2013. godini mogao predstavljati jedan novi investicijski „boom“ javnog sektora.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić tijekom svog izlaganja istaknula je da troškovi države neće rasti. „Ono što raste je dodatni novac koji raste za kamate, ali prema ovom proračunu i projekcijama građani više neće plaćati svoju državu u godinama koje dolaze“. Također, istaknula je da nema ni novih poreza.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović zahvalio je svima koji su sudjelovali u dogovorima oko proračuna. Raspravu o proračunu je zaključio riječima da pokazujemo da smo zrela država. „Uspjeli smo uvesti red, naplatiti više novca iz doprinosa i poreza, ali sad treba ići kreacija. Ovo je kraj početka našeg posla. Sad moramo pokazati što znamo i učiniti korak dalje“, dodao je. Naglasio je da će 2013. biti teška godina u kojoj moramo pokazati i građanima i investitorima da je ovo ozbiljna država u kojoj se ozbiljno radi. Ovo je naša Vlada, i ovo će značiti naš uspjeh ili neuspjeh“, kazao je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti