U sinergiji Vlade i turističkog sektora ostvarujemo još jednu rekordnu turističku godinu

Slika /Vijesti/2022/10 listopad/7 listopada/HN20221007730902.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras u Šibeniku na dodjeli godišnjih turističkih nagrada za 2022. u okviru manifestacije Dani hrvatskog turizma.

Tom prigodom predsjednik Vlade uručio je nagradu u kategoriji Šampion hrvatskog turizma – destinacija godine, koju je osvojio Grad Rovinj.
 
Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Kroz višednevni program tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj te se sažimaju turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.
 
Godišnje hrvatske turističke nagrade zajednički su projekt Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru.
 
U obraćanju nazočnima na svečanoj dodjeli godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, predsjednik Vlade istaknuo je kako je Hrvatska u Europi i svijetu prepoznata kao istinski atraktivna mediteranska destinacija.
 
''Od srca vam čestitam na velikom radu, trudu, zalaganju i kreativnosti kojima pridonosite  rezultatima hrvatskoga turizma, ali uistinu i promociji naše domovine. Ova današnja večer pokazuje koliko puno je uloženo u proteklim godinama na kvaliteti i  usluzi te na promociji hrvatskoga turizma. Svako od vas dao je u tome svoj doprinos i svojim ste radom učinili Hrvatsku zaista istinskom i jako atraktivnom mediteranskom destinacijom'', kazao je premijer.
 
Poručio je da pozitivne ocjene koje su stigle od stranih gostiju i stranih turističkih djelatnika pokazuju da je Hrvatska u zahtjevnim globalnim okolnostima ostvarila više temeljnih ciljeva.
 
''Država je u kontekstu covid krize intervenirala onda kada nitko drugi nije mogao. U okolnostima lockdowna i mjera ograničenja Vlada je pomogla brojnim hrvatskim gospodarstvenicima, radnicima i poslodavcima da ostanu na nogama. I to se baš dogodilo s hrvatskim turizmom jer agilnost i brzina kojom ste se oporavili nakon 2020. godine, govori da je Hrvatska kroz turizam i s njime povezane djelatnosti dala ogroman doprinos svom gospodarskom razvoju.''
 
Predsjednik Vlade također je istaknuo da u sadašnjim okolnostima u kojima zbog ruske agresije na Ukrajinu postoje ne samo sigurnosne ugroze, nego i energetska i prehrambena kriza te inflatorni pritisci, hrvatski je turizam, zahvaljujući odgovornoj politici proteklih godina, omogućio da Hrvatska ima snažan fiskalni kapacitet.
 
Sve je to, poručio je premijer, nagnalo Vladu da još jednom masivnom intervencijom, kao što je to bilo 2020., s novim paketom od 21 milijardu kuna pomogne svima – kućanstvima,  gospodarstvu, institucijama i jedinicama lokalne i područne samouprave, kako bi jesen i zima prošli bez velikog rasta cijena struje i plina.
 
''Takva politika, uz doprinos hrvatskoga turizma, jamči Hrvatskoj i puno veći rast u ovoj godini nego što smo to i sami prije nekoliko mjeseci prognozirali. Držimo se one krilatice da 'manje obećamo, a više isporučimo', a svi skupa moramo učiniti velike napore u idućoj godini koja će biti izrazito izazovna jer ne znamo koliko će trajati kriza povezana s energetskim resursima. Vjerujem da ćemo racionalnošću i provedbom Strategije održivoga razvoja hrvatskog turizma učiniti napore da turizam i dalje bude perjanica hrvatskoga gospodarstva.''
 
Premijer Plenković posebno je zahvalio i djelatnicima u kulturi, u sportu, znanosti, kao i svima koji se bave promocijom Hrvatske naglasivši da je turistički uspjeh jedan cjeloviti napor, podsjetivši pritom da je Vlada u tom kontekstu izrazito puno uložila u prometnu infrastrukturu – od Pelješkog mosta kao kapitalnog i najvidljivijeg projekta povezivanja hrvatskog teritorija, do velikih ulaganja u zračne i pomorske luke, u ceste, a slijede i investicije u željeznicu.
 
''Na taj način Hrvatska sa svojim adutima ostaje i dalje jedna od najzanimljivijih europskih, mediteranskih, pa i svjetskih destinacija'', rekao je predsjednik Vlade te izrazio uvjerenje da će hrvatski turizam i u predstojećim godinama ostvarivati odlične rezultate.

Pisane vijesti | Andrej Plenković