U Vladi potpisan Sporazum o financiranju za nacionalni Phare program za 2005.

Sporazum o financiranju za nacionalni Phare program za 2005. godinu, kojeg su u srijedu u Zagrebu potpisali državna tajnica za europske integracije u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, važan je za Hrvatsku u približavanju EU i priprema za kvalitetno iskorištavanje sredstava u budućnosti, izjavio je premijer Ivo Sanader koji je nazočio potpisivanju.

ZAGREB, 17. svibnja 2006. (Hina) - Sporazum o financiranju za nacionalni Phare program za 2005. godinu, kojeg su u srijedu u Zagrebu potpisali državna tajnica za europske integracije u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, važan je za Hrvatsku u približavanju EU i priprema za kvalitetno iskorištavanje sredstava u budućnosti, izjavio je premijer Ivo Sanader koji je nazočio potpisivanju.

"Ovo je važna prilika u približavanju EU i priprema Hrvatske za što kvalitetnije iskorištavanje sredstava", kazao je Sanader nakon potpisivanja Sporazuma kojem su nazočili svi članovi Vlade RH.

"Iza potpisivanja sporazuma stoji dosta posla, a Hrvatska je uspjela učiniti sve što je bilo potrebno da do toga dođe", kazao je Degert.

Sporazum je vrlo važan za Hrvatsku jer se radi o 23 projekta koji se financiraju kroz ovaj Phare program, a radi se o značajnim i bespovratnim sredstvima, kazao je premijer Sanader.

Iako je Europska komisija najprije u sklopu Phare programa za Hrvatsku za 2005. godinu predvidjela 80 milijuna eura, zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih projekata i dobre dosadašnje apsorpcije sredstava odlučila je Hrvatskoj dodijeliti još sedam milijuna eura. Početak provedbe prvih projekata financiranih putem Phare programa u proračunskoj godini 2005. moguće je očekivati u drugoj polovici 2006. godine. Za provedbu programa paralelno je potrebno osigurati sufinanciranje iz nacionalnih javnih sredstava.

"EU će temeljem procjene projekata donositi daljnje odluke vezane za Hrvatsku i za daljnje odobravanje sredstava Hrvatskoj", dodao je hrvatski premijer.

Kako je kazao, ova su sredstva, između ostaloga, namijenjena jačanju demokracije i vladavine prava, jačanju uprave, jačanju i razvoju unutarnjeg tržišta, potpori u djelovanju porezne uprave, aktivnim mjerama zapošljavanja, te potporu socijalno ugroženim skupinama društva.

Sanader je istaknuo i vrlo važnu ulogu ministarstava koja su pokazala konzistentnost ne samo u radu vezanom za provedbu projekata, nego i u cilju pripreme za cjelokupni proces prilagodbe za ulazak Hrvatske u EU.

Ovaj Phare program ima tri značajna elementa, kazao je Degert. Najprije, to je sada sufinanciranje, dok se prije radilo samo o donacijama. Sada se traži i sudjelovanje Hrvatske i to kroz brzo vraćanje ulaganja, dodao je šef delegacije Europske komisije. Prema njegovim riječima, sada se promijenio način upravljanja sredstvima i svoj dio je od veljače preuzela i Hrvatska.

Treće, rekao je Degert, kroz ovaj program Hrvatska postaje bliža EU jer će sudjelovati u više zajedničkih projekata.

Zadaća Phare programa, jednog od tri programa pretpristupne pomoći, je provedba reformi potrebnih za pristupanje EU te priprema za korištenje strukturnih fondova Unije nakon pridruživanja.



Pisane vijesti