U Vukovaru održana 11. konferencija ZPH

Na 11. konferenciji Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH), koja je održana danas u Vukovaru, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je da će za nekoliko dana biti predstavljen registar hrvatskih branitelja.

VUKOVAR,19. ožujka 2005.(Hina) - Na 11. konferenciji Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH), koja je održana danas u Vukovaru, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je da će za nekoliko dana biti predstavljen registar hrvatskih branitelja.

Njegova je izrada nužna pretpostavka za funkcioniranje novoosnovanog Fonda hrvatskih branitelja, rekla je Kosor, dodavši da će broj branitelja u registru biti "puno manji od 570.000 koliko ih se do sada spominjalo".

Obraćajući se sudionicima konferencije ZPH u Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru, Kosor je također rekla da će uskoro zaživjeti i Zakon o hrvatskim braniteljima, te da je pri kraju izrada provedbenih akata vezanih uz taj zakon.

Rekla je kako Vlada nije zadovoljna provedbom Zakona o Vukovaru, a to je, dodala je, bio i razlog što je na jučerašnjoj sjednici Vlada napravila kadrovske promjene na čelu Fonda.

"Zakon o Vukovaru je dobar i donesen je s namjerom da njegova provedba donese napredak ovom gradu", poručila je Jadranka Kosor.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović ocijenio je kako se na povratničkim područjima danas teško živi. Na tim je područjima stop nezaposlenosti oko 40, a ponegdje i 60 posto, rekao je Kompanović, upozorivši da mladi i obrazovani ponovno napuštaju ta područja.

"To je najgora i najopasnija stvar koja nam se događa jer bez mladih i obrazovanih nema niti budućnosti", rekao je Kompanović.

Prema njegovim riječima, ZPH je zadovoljan tijekom obnove, ali ne i oživljavanjem gospodarstva na stradalim područjima.

Zbog loših gospodarskih i socijalnih prilika u svoje domove vratilo se tek nešto više od 50 posto prognanika, rekao je Kompanović obrazloživši to riječima kako "nitko ne želi u svom gradu nakon povratka biti socijalni slučaj".

Izaslanici su prihvatili Deklaraciju 11. konferencije ZPH u kojoj je Vladi odano priznanje za do sada učinjeno u procesu povratka i obnove, a zatražene su izmjene i dopune Zakona o Vukovaru, rješenje pitanja doseljenika iz BiH, ubrzanje procesa razminiranja, obnove i revitalizacije gospodarstva. Osuđeno je osnivanje tzv. vlade republike srpske u egzilu.

11. konferencija ZPH završila je uručivanjem Zlatnih plaketa ZPH koje su dodijeljene posthumno pokojnom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predsjedniku Vlade dr. Ivi Sanaderu, potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, koji je bio i nazočan konferenciji ZPH, te ministru mora, turizma prometa i razvitka Božidaru Kalmeti.



Pisane vijesti