U Zagrebu obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

U organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade RH u Zagrebu je danas obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Obilježavanju se pridružila i potpredsjednica Vlade zadužena za ljudska prava, ministrica i predsjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima Jadranka Kosor. Potpredsjednica Kosor posjetila je tom prigodom predstavnike civilnog društva i postavljene štandove na kojima su Ured za ljudska prava Vlade RH, Delegacija EU Komisije u Republici Hrvatskoj, mreža nevladinih udruga „Petra“, Hrvatski Crveni križ i Međunarodna organizacija za migracije predstavili svoje projekte i aktivnosti na području suzbijanja trgovanja ljudima.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u Republici Hrvatskoj od 2002. godine, od kad se prati ova pojava, evidentirano 65 žrtava trgovanja ljudima, među kojima su kao najčešće žrtve bile žene mlađe dobi, najčešće iz susjednih država. Istaknuvši kako se Hrvatska uspješno bori protiv ovog problema, podsjetila je kako su izmjenama Kaznenog zakona iz prošle godine znatno postrožene odredbe za kaznena djela trgovanja ljudima. Napomenula je pritom kako je u suzbijanju ovog teškog kaznenog djela, kojim se narušava ljudsko dostojanstvo, i ubuduće potrebno poduzimati mjere sprječavanja trgovanja ljudima, kažnjavanja počinitelja trgovanja ljudima, kao i pomoći žrtvama trgovanja. Potpredsjednica Kosor rekla je kako u suzbijanju trgovanja ljudima Vlada surađuje s nevladinim udrugama koje skrbe za žrtve trgovanja ljudima, a koje u Republici Hrvatskoj održavaju i dva skloništa za žrtve trgovanja, od kojih je jedno namijenjeno za djecu.

Europska komisija je dan 18. listopada 2007. godine po prvi puta proglasila kao Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Proglašavanje i obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima trebao bi predstavljati važan korak u prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima, te je važan korak u podizanju svijesti javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Za vrijeme današnjeg trosatnog programa dramske su skupine u nekoliko navrata održavale scenske nastupe kojima su nazočnima dočarali problem trgovanja ljudima. U sklopu programa obilježavanja tijekom sutrašnjeg dana održat će se i filmska večer na temu trgovanja ljudima.



Pisane vijesti