Ugovor o suradnji Hrvatske i BiH u vezi s pravima stradalnika

Potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bariša Čolak potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bariša Čolak potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Potpisivanju je nazočio i premijer Ivo Sanader, istaknuvši tom prigodom da Vlada ima obvezu pomaganja i skrbi o Hrvatima u BiH, da za to ima ustavnu, daytonsku i moralnu obvezu. "Moramo sve učiniti da
hrvatski narod ostane ravnopravan i konstitutivan u BiH. Hrvatska će Vlada ustrajati na tome kroz službene odnose sa Sarajevom, međunarodnom zajednicom i političkim vostvom Hrvata u BiH", istaknuo je Sanader.


Kosor je pojasnila da je ostvarenje ugovora predviđeno kroz tri etape, kroz tri godine, a da je za iduću godinu, za oko 800 obitelji poginulih, nestalih i zatočenih pripadnika HVO-a iz državnog proračuna
osigurano 40 milijuna kuna. Dodala je da će se u 2007. i 2008 regulirati i prava ratnih vojnih invalida pripadnika HVO-a.


Ugovore bi još trebali ratificirati nacionalni parlamenti, rekla je Kosor izrazivši uvjerenost da će ga Hrvatski sabor raspraviti i prihvatiti na prvoj sjednici nakon zimske stanke.

Ugovorom se rješavaju statusna pitanja, invalidske i obiteljske mirovine ratnih vojnih invalida, pripadnika HVO-a i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja pripadnika HVO-a. Napomenula je da se u BiH od početka iduće godina drastično smanjuju prava za te kategorije ljudi, te da je hrvatska Vlada odlučila Ugovorom se obvezati na naknadu do iznosa pune invalidske i obiteljske mirovine prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u RH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bariša Čolak izrazio je zahvalnost hrvatskoj Vladi i premijeru Sanaderu na pomoći i suradnji. Uvjeren je da će biti obazrivi u primjeni Ugovora i otkloniti sve moguće zapreke, te da će utvrđena prava doista i biti ostvarena.

Pozvao je ministricu Kosor u posjet BiH što je ona i prihvatila.



Pisane vijesti