Ugovoreno 16,53 milijarde kuna, 88 posto ukupne alokacije, za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

  • Slika /Vijesti/2020/10 listopad/05 listopad/Našice 6.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je danas u Našicama kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi. To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Našicama 11. sastankom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji je ujedno bio i prvi sastanak Savjeta u novom mandatu Vlade.

U svom uvodnom obraćanju, premijer Plenković istaknuo je da je 2020. bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku u proteklih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, njezinih posljedica na hrvatsku ekonomiju, ali i na ostale aspekte života.

Unatoč pandemiji koronaviursa, uspjeli smo smanjiti očekivani pad BDP-a, pravodobnim otvaranjem osigurati gotovo 50 posto rezultata turističke sezone u odnosu na prošlogodišnju rekordnu, odraditi predsjedanje Vijećem EU, ući u Europski tečajni mehanizam II, u rekordnom roku nakon parlamentarnih izbora formirati parlamentarnu većinu, donijeti zakon o obnovi nakon potresa, a sada krenuti na zacrtane aktivnosti Vlade - socijalnu sigurnost, ekonomsku suverenost, posebice u području poljoprivrede i energetike, te jačanje globalne prepoznatljivosti zemlje, poručio je premijer Plenković.

Po prvi puta, kazao je, osigurana je nova pretpostavka - 22 milijarde eura iz europskog proračuna za idućih sedam godina, što je posebno važno za Slavoniju, za našu kohezijsku politiku te politiku koja se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj. 

Dodao je kako se radi na redigiranju nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, budući da je ona izrađena prije pandemije i izmijenjenih gospodarskih okolnosti te da je u tijeku finalizacija tog dokumenta. 

U odnosu na posljednju sjednicu 5,2 milijarde kuna više ugovorenih sredstava

Izvijestio je kako je u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 16,53 milijardi kuna, odnosno 88 posto ukupne alokacije, a isplaćeno je 6,6 milijardi kuna. To je povećanje od 5,2 milijarde kuna ugovorenih sredstava i 2,1 milijarde isplaćenih sredstava, u odnosu na posljednju sjednicu Savjeta u Vukovaru.

Predsjednik Vlade najavio je da će se danas proširiti razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem kako bi se ozakonile izmjene za već utvrđene projekte, te utvrdili nove izvore financiranja za koje do sada nisu bila osigurana sredstva.

Istaknuo je i kako će se u razvojni sporazum uključiti razvojni strateški projekti, a riječ je o 38 projekata, vrijednih 10,7 milijardi kuna.

"Nastavit ćemo s projektom integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, Osijek i Slavonski Brod, nastaviti s programom integrirane, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova, na ratom pogođenim područjima, kao i Programom proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema. Sve to u cilju smanjivanja razlika u stupnju razvoja", istaknuo je premijer Plenković.

Dodao je da je današnji sastanak i prigoda za potpisivanje čak 66 ugovora, ukupne vrijednosti 440 milijuna kuna za niz različitih projekata.

Ovu je prigodu premijer Plenković iskoristio kako bi u ime svih članova Savjeta čestitao Svjetski dan učitelja svima koji rade i sudjeluju u obrazovnom procesu koji ima, kazao je, izrazito važnu ulogu za hrvatsku budućnost i naše mlade.

Sudionike sjednice pozdravili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić i našiščki gradonačelnik Josip Miletić, a tijek Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", predstavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Potpora Slavoniji i kroz novu statističku podjelu formiranjem Panonske Hrvatske

Uoči sjednice Savjeta premijer Plenković sastao se s našičkim gradonačelnikom Josipom Miletićem te osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te otvorio radove na rekonstrukciji našičkog Trga Franje Tuđmana.

Kazao je kako će taj projekt, vrijedan 100 milijuna kuna, unaprijediti infrastrukturu Našica.
 
Istaknuvši kako je Vlada prije četiri godine osnivanjem Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem poručila da sada i odmah mora pomoći Slavoniji, dodao je da će se ta politika Vlade nastaviti i u novom mandatu.
 
Najavio je da će se potpora Slavoniji realizirati i kroz novu statističku podjelu Hrvatske, u kojoj će se oformiti Panonska Hrvatska, koja će uz pet slavonskih županija obuhvatiti i Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Bjelovarsko-bilogorsku.
 
"To će, zasigurno, u godinama koje su pred nama omogućiti bolji položaj gospodarstvenika i bolju kartu gospodarskih potpora te brži i učinkovitiji razvoj Slavonije", poručio je premijer Plenković.
 
Naglasivši da su 22 milijarde eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u idućih sedam godina snažna financijska poluga za gospodarski razvoj Hrvatske, kazao je da će veliki dio tih sredstava biti posvećen razvoju Slavonije.

Pisane vijesti | Andrej Plenković