Ugovori o pravu građenja za 12 poduzetničkih zona

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Grga Ivezić potpisali su danas s predstavnicima devet općina i gradova ugovore o osnivanju prava građenja u 2007. godini za ukupno 12 poduzetničkih zona.

ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Grga Ivezić potpisali su danas s predstavnicima devet općina i gradova ugovore o osnivanju prava građenja u 2007. godini za ukupno 12 poduzetničkih zona.

Riječ je o po dvjema poduzetničkim zonama u Virovitici, općini Donji Kraljevac i gradu Sisku, kao i zonama u gradovima Otočac i Otok te općinama Majur, Đurđenovac, Antunovac i Velika Ludina.

Projekt osnivanja poduzetničkih zona Vlada je pokrenula u rujnu 2004. godine i do sada je u više od 60 jedinica lokalne uprave i samouprave za te potrebe ustupljeno ili dano na upravljanje oko 12 milijuna četvornih metara državnog zemljišta, istaknuo je potpredsjednik Polančec.

Ukupna vrijednost tog zamljišta, prema konzervativnim procjenama Porezne uprave, rekao je Polančec, premašuje 75 milijuna kuna, dok je Ministarstvo gospodarstva sa još 318 milijuna kuna poduprlo takve projekte sufinanciranjem projektne dokumentacije, gradnjom infrastrukture i sl.

Polančec ističe da je trenutno rade ukupno 284 poduzetničke zone u kojima 1.260 poduzetnika zapošljava više od 18 tisuća radnika.

Potpisivanju ugovora nazočio je i premijer Ivo Sanader koji je naglasio tri važna aspekta projekta osnivanja poduzetničkih zona.

Njihovim osnivanjem dolazi do decentralizacije gospodarske moći, koja je do sada bila uglavnom koncentrirana u velikim gradovima, kao i do deurbanizacije, za što je najbolji primjer Dugopolje, koji 'od krša postaje grad'. Ujedno, taj projekt ima i značajan populacijski aspekt s obzirom da potiče gospodarsk život na prostorima slabije naseljenosti, istaknuo je Sanader.

Kao jedinu negativnu karakteristiku tih zona premijer je izdvojio nepovoljnu strukturu sadržaja s obzirom da je velikim dijelom riječ o trgovini.

Svaki je investitor dobar, kazao je pritom Sanader pozivajući ipak sve nadležne državne i lokalne institucije da pokušaju privući što više proizvodnih sadržaja u poduzetničke zone.



Pisane vijesti