Ulaganjem u HE Ozalj jača se proizvodni potencijal i nastavlja rastući trend dobivanja energije iz obnovljivih izvora

  • Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/6 prosinca/HE3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Karlovačkoj županiji.  Prije sjednice Vlade posvećene razvoju županije koja se održava u Karlovcu, sudjelovao je na obilježavanju 110. godišnjice HE Ozalj i puštanju u probni rad agregata B u sklopu njezine revitalizacije.

Voda – jedan od hrvatskih najvažnijih resursa

U svom obraćanju predsjednik Vlade Plenković kazao je da se radi o još jednoj investiciji u hrvatski elektroenergetski sustav koja će revitalizirati 111. godina staru karlovačku Munjaru. Naglasio je da je ona ne samo spomenik kulture, već koristi kao izvor energije vodu, jedan od najvažnijih resursa kojeg Hrvatska ima. 

"Upravo su izvori elektroenergije iz vode na prvome mjestu u Hrvatskoj, slijede izvori iz termoelektrana i nuklearne elektrane, a potom i izvori iz vjetroelektrana ili solarne energije. 

,,Posebno mi je drago da Hrvatska elektroprivreda,kao jedna od naših najznačajnijih kompanija, provodi velik investicijski ciklus u ukupnoj vrijednosti od 3,6 milijarde kuna. Do sada je već uloženo 1,4 milijarde, a u sljedećih deset godina slijede još 2,2 milijarde”, naveo je.

Poručio je da će ovo investiranje u HE Ozalj, ne samo produžiti njezin vijek, već je isto tako dokaz da Hrvatska želi ojačati kapacitete svojih hidroelektrana 

Ostvarili smo planirane ciljeve dobivanja energije iz obnovljivih izvora

"Mi smo već sada ostvarili ciljeve dobivanja energije iz obnovljivih izvora na razini Europske unije, po planu do 2030. Hrvatska već ima više od 28%, što je puno više od prosjeka Europske unije danas, a davno smo prebacili ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu. Stoga mi je posebno drago da će ova investicija i cijeli investicijski ciklus pridonijeti rastu BDP-a", napominje predsjednik Vlade.

Dodao je da u strateškom trokutu fiskalne konsolidacije,strukturnih reformi i investicija, moramo stavljati naglasak upravo na ulaganja, jer su ona pokretač rasta i razvoja i, ukonačnici, zapošljavanja.

Ključni elementi energetske strategije

"Hrvatska Vlada, posebice aktivnostima koje provodi Ministarstvo energetike i zaštite okoliša,  radi na donošenju energetske strategije, koja će biti utemeljena na nekoliko ključnih elemenata: Prvo je da želimo da svi naši građani, naše gospodarstvo i cijela država imaju sigurnu opskrbu energijom. Drugi je da cijeli elektroenergetski sustav u Hrvatskoj ide u korak s globalnim trendom, a to je borba protiv klimatskih promjena i zaštita okoliša. Treća je da nam izvori energije budu cjenovno dostupni, a četvrti je da omogući kvalitetno funkcioniranje gospodarstva i naših kućanstava", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković,čestitavši svima koji su realizirali investiciju revitalizacije HE Ozalj.  



Pisane vijesti | Andrej Plenković