Uložili smo 4,5 milijarde kuna u aktivne mjere zapošljavanja kako bismo usmjerili mlade prema tržištu rada

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/19 ožujka/10.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Hrvatskom saboru na Godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj "Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske".

Predsjednik Vlade Plenković govorio je o važnosti znanja i obrazovanja, osobito u vremenu četvrte industrijske revolucije.
 
"Svatko od vas sa svojim obrazovanjem, vještinama, znanjem, ulaganjem u izvankurikularne aktivnosti, karitativne djelatnosti, umjetnost, sport i kulturu čine vas svojevrsnim snažnim konkurentnom na tržištu rada", naglasio je.
 
Pohvalio je mlade koji su sudionici ove konferencije, jer smatra, da to što su angažirani u ovoj ranoj fazi života govori da je riječ o odgovornim i hrabrim mladih ljudima, koji imaju motiv i želju da nešto promjene, najprije u onoj sredini u kojoj žive, ali i da budu konstruktivan i prepoznat partner koji ima ideju kako nešto poboljšati na svim područjima u Hrvatskoj.
 
Premijer Plenković čestitao je predsjednici Savjeta za mlade Tanji Herceg na današnjoj inicijativi te je izrazio nadu da će se ovakve konferencije pretvoriti u redovite tematske događaje.
 
Ocijenio je dobrim da mladi ljudi imaju priliku angažirano raspravljati o svim temama, od onih lokalnih koje su danas na dnevnom redu, preko politika u pojedinim resorima, do zakonskih prijedloga i proračunske politike.
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je jedna od tema ove konferencije i senzibiliziranje mladih za europske izbore.
 
Zadnjih godina prepolovljena stopa nezaposlenosti mladih
 
"Mi smo kao Vlada orijentirani da riješavamo probleme mladih", poručio je Plenković, istaknuvši da je u zadnjih nekoliko godina prepolovljena stopa nezaposlenosti mladih.
 
"Bili smo u vrhu s Grčkom, Italijom i Španjolskom. Sada se nezaposlenost spustila, negdje smo oko 21, 22, 23 posto, ovisno o statističkoj metodologiji. Ali, u svakom slučaju, napravili smo iskorake", rekao je.
 
Naglasio je da je Vlada uložila 4,5 milijarde kuna u aktivne mjere zapošljavanja te se mnoge od njih odnose na mlade ljude koji idu prema tržištu rada.
 
"Radimo sve više da bismo vam stvorili preduvjete koji su i financijski dobri, a to smo napravili Zakonom o obavljanju studentskih poslova, liberalizirali smo okolnosti i za izvanredne studente, vraćamo pripravništvo, postupno ukidamo stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa jer ne želimo da radite, a da ta perspektiva nema neki drugi i treći korak", ustvrdio je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da Vlada radi i na olakšicama za poslodavce kad je riječ o zapošljavanju mladih do 30 godina.
 
Govoreći o obrazovnom sustavu, Plenković je podsjetio da su na konsensualan način završeni svi dokumenti novih kurikuluma. Naglasio je to velikom vrijednošću s obzirom da je obrazovanje izazvalo određenu količinu prosvjeda, tenzija i polariziralo situaciju u društvu.
 
"Sad smo pokazali da jednom  pažljivom, obazrivom i analitičkom metodologijom možemo okupiti različite svjetonazore i pronaći konsenzus oko pitanja koja nerijetko izazivaju prijepore, bilo da je riječ o kurikulumu povijesti ili hrvatskog jezika", ustvrdio je Plenković.
 
U tome se Vlada, kazao je Plenković, vodila s nekoliko temeljnih načela. Pojasnio je da to znači da naš obrazovni sustav mora omogućiti mladima da znaju sve što je ključno i važno o hrvatskom identitetu i hrvatskoj povijesti, kulturi, i jeziku. Ocijenio je da obrazovni sustav mora učiti mlade da budu ponosni na sve ono što su nam prijašnje generacije ostavile u baštinu.
 
"I da to onda možete vlastitim obrazovanjem, ne samo o nacionalnim temama, već o onima koje se tiču Europe i svijeta dobro kontekstualizirati. Morate naučiti učiti i zaključivati jer je to izrazito važno. Mislim da smo tu napravili iskorak i da će se efekti tih reformi vidjeti u godinama koje su pred nama jer bez snažnog i kvalitetnog sustava obrazovanja nema uspješnog društva i gospodarstva", poručio je premijer.
 
Važno je uključivanje mladih u europske projekte
 
Napomenuo da je Vlada učinila dosta i kad je riječ o uključivanju mladih u europske projekte. Naveo je Jamstvo za mlade, Inicijativu za zapošljavanje mladih, dodavši da se sredstva iz Europskog socijalnog fonda kanaliziraju na različit način kako bi se omogućilo lakše i brže zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.
 
"Sve to radimo svjesni da je europeizacija Hrvatske jedina prava prilika za ravnomjerni regionalni razvoj", istaknuo je Plenković.
 
Podsjetio je da je ova Vlada, kao ni jedna do sada, uspostavila intenzivan i sadržajan dijalog i partnerstvo s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
 
"Zato na tom tragu vidim i vašu ulogu kao partnera na razini općina, gradova, županija, kao i na nacionalnoj razini gdje posebno važnu sugovorničku ulogu igra Ministarstvo ministrice Murganić koja će vas podržavati u projektima i koja će raditi na tome da imate sredstva za vaš rad", rekao je Plenković.
 
Najavio je i da će Ministarstvo uskoro predložiti Vladi Nacionalni program za mlade za razdoblje od 2019.-2024. , koji će u deset strateških ciljeva odrediti način djelovanja hrvatskih institucija i Vlade kako da unaprijede aktivnosti mladih i njihovu što veću uključenost.
 
Što se tiče političkog angažmana, predsjednik Vlade naveo je da je odgovornost političkih stranaka da uvode mlade ljude, osobito u lokalna predstavnička tijela, što će biti svojevrsni bazen i jedno ključno iskustvo za njihov daljnji javni angažman. 
 
"Mi ćemo vas u tome podržavati, osluškivat ćemo vaše ideje, konstruktivne i kritične prijedloge te sve ono što smatrate da može unaprijediti politiku mladih u Hrvatskoj", zaključio je premijer Plenković.
 
Uz predsjednika Vlade na konferenciji su sudjelovali ministar uprave Lovro Kuščević i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. 




Pisane vijesti | Andrej Plenković