Plenković: Nasilje je grozan društveni fenomen na koji Vlada nema nikakve tolerancije

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/19 ožujka/Izjava3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima je, nakon sudjelovanja na Godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj u Hrvatskom saboru, naglasio da je nasilje grozan društveni fenomen koji treba prevenirati, počinitelje oštro sankcionirati, a žrtvama pomoći.

"Poruka koju smo poslali otkako smo preuzeli mandat jest da nemamo nikakve tolerancije na nasilje. Prepoznali smo taj grozan društveni fenomen te svim mehanizmima koje državne institucije imaju na raspolaganju trebamo učiniti sve da preveniramo nasilje, oštro sankcioniramo počinitelje, pomognemo žrtvi, ojačamo institucije i senzibiliziramo javnost", rekao je.

Plenković je istaknuo da se poduzima veliki broj stvari u pogledu provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Dodao je da u njegovom dolasku na subotnji prosvjed inicijative #SpasiMe nema nikakve samopromocije.

"Ima prepoznavanja problema, suosjećanja s onima koji su doživjeli nasilje i poštovanja prema inicijativi koja je to napravila", kazao je.

Podsjetio je da se Vlada oko ovog pitanja angažirala i ranije, no da se državni mehanizmi što zbog zakonskih okvira, institucionalnih nedostataka i nedovoljne koordinacije nisu tim problemom uhvatili u koštac.

Protokol o postupcima ovaj tjedan u javnoj raspravi

Kazao je da su to procesi koji zahtijevaju vrijeme i ocijenio da je dobro da građani i inicijative jasno artikuliraju koliko je velik problem nasilja.

"Konvencija vijeća Europe je stupila na snagu 1. listopada. Mi smo nakon toga potpisali protokol o suradnji ministarstava, nakon čega je Ministarstvo za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku pripremilo protokol o postupcima svih resora u pogledu zaštite od nasilja koji ide u javnu raspravu ovaj tjedan. To nisu dokumenti koji se pišu na kavi pola sata", pojasnio je.

Napomenuo je pritom da će Hrvatska na red za mehanizam nadzora provođenja Konvencije Vijeća Europe doći tek 2022. godine.

"Vijeće Europe shvatilo je iz iskustva da treba proći barem tri do četiri godine da se implementiraju zakonodavne novine", rekao je te podsjetio da ulogu nadzora poduzetih mjera u svrhu provedbe Konvencije Vijeća Europe ima stručna skupina GREVIO.

Bilo bi sjajno za Hrvatsku da Pejčinović Burić bude glavna tajnica Vijeća Europe

Novinare je zanimalo ima li Vlada "plan B" ukoliko potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić postane glavna tajnica Vijeća Europe.

"Sigurno da će imati, to uopće nije sporno. Sutra je samo prvi korak, a formalno odlučivanje za nekoliko mjeseci", kazao je predsjednik Vlade, istaknuvši da bi bilo sjajno za Hrvatsku kada bi bila izabrana Marija Pejčinović Burić.

"Kvalitetna je ministrica i ima sve kvalitete biti glavna tajnica Vijeća Europe. Ukoliko bi bila izabrana, bila bi druga žena u povijesti ove paneuropske organizacije. Bila bi prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe te najviše pozicionirani dužnosnik ikada iz Hrvatske izabran na ovaj način. Ne, dakle, prema kvoti, već odabirom zastupnika u Parlamentarnoj skupštini. Želim joj sutra puno uspjeha", zaključio je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković