Umirovljenici predlažu novi model povrata duga

Predstavnici umirovljenika na današnjem su krugu pregovora o Zakonu o umirovljeničkom fondu neočekivano predložili novi model povrata o kojem će se Vlada očitovati tijekom sutrašnjeg nastavka pregovora.

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Predstavnici umirovljenika na današnjem su krugu pregovora o Zakonu o umirovljeničkom fondu neočekivano predložili novi model povrata o kojem će se Vlada očitovati tijekom sutrašnjeg nastavka pregovora.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izjavio je novinarima da umirovljenici predlažu osnivanje svojevrsnog transfernog fonda za isplatu duga u koji bi Vlada 15 dana prije isplate svake rate uplaćivala novac iz državnog proračuna.

Fond bi, osim obavijesti o iznosu svakog pojedinačnog duga, trebao umirovljenike anketirati žele li ubrzani povrat polovice ukupnog iznosa ili ukupnu vrijednost koja bi se isplaćivala kroz duže razdoblje.

Oni koji bi odabrali ubrzanu isplatu novac bi dobili u roku od godine i pol kroz nekoliko rata.

Za one koji se odluče za isplatu nominalnog iznosa duga u roku osam godina (dvije godine počeka i šest godina isplate) novac se ne bi, kako je dosad predlagano, osiguravao od prinosa od dionica i udjela u državnim poduzećima, već iz gotovine koja bi se prebacivala iz proračuna.

"Ako je država odlučila umirovljenicima koji se odluče za prvu varijantu dug isplatiti u gotovini, neka to učini i s drugim dijelom umirovljenika", izjavio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan.

Pritom je naglasio da umirovljenici od prvog trena nisu bili za osnivanje investicijskog fonda već su smatrali da je isplata duga u gotovini najbolja varijanta.

Polančec nije htio prejudicirati stajalište Vlade, izjavivši da će konačno stajalište o umirovljeničkom fondu i modelu povrata duga zauzeti na sutrašnjem sastanku.

Pritom je najavio mogućnost da Vlada, ako prihvati današnji prijedlog umirovljenika, produži razdoblje povrata nominalne vrijednosti duga, i to po modelima 2+8 godina ili 3+7 godina za isplatu.



Pisane vijesti