Unapređujemo politički dijalog s Mađarskom i razvijamo gospodarske odnose, trgovinsku razmjenu i veze dvaju naroda

  • Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/3 prosinca/Orban/DSC_36291.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika mađarske Vlade Viktora Orbana, u prigodi njegova posjeta Hrvatskoj u okviru održavanja sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu.

Razgovarali su o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Mađarske, kao i o drugim pitanjima od gospodarskog i političkog interesa za obje zemlje.
 
Dolazak Orbana u Hrvatsku potvrda političkog dijaloga Hrvatske i Mađarske
 
Predsjednik Vlade kazao je da je posjet premijera Orbana Hrvatskoj nakon sedam godina dobra vijest i da će pridonijeti unaprjeđenju odnosa između dvije zemlje.
 
"Današnji je posjet dokaz da je dijalog kojeg vodimo protekle dvije godine rezultirao ne samo dolaskom premijera Orbana na sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative, nego i željom da nastavimo unaprjeđivati politički dijalog i razvijati gospodarsku suradnju te povećavati trgovinsku razmjenu koja sada iznosi 2 milijarde eura. Drago nam je da više od 600.000 mađarskih turista ove godine posjetilo Hrvatsku, čime su dali velik doprinos još jednoj najuspješnijoj turističkoj godini za našu zemlju", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.
 
Kazao je da je s mađarskim premijerom razgovarao i o odnosima dviju nacionalnih manjina, hrvatske u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj. U Mađarskoj  živi 50.000 Hrvata, a oko 14.000 Mađara živi u Hrvatskoj.
 
"Bilateralni dijalog koji kroz odgovarajuće komisije koje vodimo o njihovim pravima je jako dobar, i mislimo da i jedna i druga zemlja svojim mjerama u svakom pogledu nastoje olakšati položaj manjina, poštujući njihova prava te poboljšati njihove projekte i sve ono što im omogućuje očuvati njihov identitet", poručio je premijer Plenković.
 
Dodao je da se razgovaralo i o nizu pitanja koja se odnose na prekograničnu suradnju, od Međimurja do Osječko-baranjske županije, o  što boljoj povezanosti ljudi s obje strane granice,  uz olakšani promet i olakšanu trgovinu.
 
"Mislim da tu ima izvrsnih primjera gdje su se i s jedne i s druge strane granice stvorile dobre veze među našim narodima", naglasio je.
 
"Uz prometnu suradnju, osobito Koridor 5C gdje će Hrvatska uložiti i izgraditi u sljedeće dvije godine preostalih 27 kilometara između Osijeka i mađarske granice.  Govorili  smo i o daljnjim ulaganjima u željezničku infrastrukturu,  naravno i o suradnji u energetskom sektoru.  Tu je za nas izrazito važna strateška realizacija projekta LNG-a na otoku Krku koji će omogućiti da Hrvatska dobije sasvim novo mjesto na energetskoj karti i da se time diversificira opskrba plinom u Hrvatskoj, a na određeni način i u Mađarskoj", napomenuo je predsjednik Vlade Plenković.
 
"Govorili smo, naravno i o odnosu INA-MOL, pitanju koje je u proteklih desetak godina zakompliciralo odnose između dvije zemlje. Postoji dobra volja na obje strane da se ti problemi riješe. Želimo da ti problemi ne opterećuju razvoj boljih odnosa u svim ostalim područjima'', poručio je.
 
Predsjednik Vlade Plenković naveo je da se razgovaralo i o europskim temama, ponajprije o želji Hrvatske da ispuni kriterije za članstvo u šengenskom prostoru.
 
"Premda svjesni da, s obzirom na promijenjene okolnosti, on trenutno u praksi nije ono što je bio prije, kada je riječ o slobodi kretanja i neometanom kretanju između država članica u šengenskom području, no tu želimo ostvariti napredak i uvjereni smo da ćemo za taj cilj imati i podršku Mađarske.  U tom kontekstu, razmotrit ćemo u dogledno vrijeme i zajedničke modalitete za otvaranje graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske", dodao je premijer.
 
Na kraju, predsjednik Vlade poručio je da se Hrvatska veseli i novim nogometnim izazovima, s obzirom da je premijer Orban veliki ljubitelj sporta, osobito nogometa. Na to mu je mađarski premijer odgovorio: "Mi vrlo rado sudjelujemo i u disciplinama u kojima imamo određeni deficit, tako da se vidimo."
 
Potpora ulaske Hrvatske u Šengensku zonu
 
Zahvalivši predsjedniku hrvatske Vlade na pozivu, premijer Orban istaknuo je da je bilo i vrijeme za susret dvojice predsjednika Vlada, s obzirom da su Hrvatska i Mađarska ne samo saveznice, već i susjedne države.
 
''Posljednjih smo nekoliko mjeseci vodili pregovore s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, a danas sam došao da promijenimo ovu situaciju i naše odnose vratimo na normalni kolosijek'', kazao je Orban dodavši da je političku suradnju s Hrvatskom počeo još početkom 1990-ih godina kao zastupnik mađarskoga parlamenta.
 
''Bio sam svjedok uspostave neovisne Republike Hrvatske i održavao sam prijateljske odnose s prvim hrvatskim predsjednikom Tuđmanom. Mi imamo prijateljstvo koje traje osam stoljeća i doista ne poznajemo gospodarski problem koji bi mogao biti važniji od osamsto godina zajedničke povijesti. Stoga sam prihvatio poziv i došao'', naglasio je Orban.
 
Mađarski je premijer ustvrdio kako je već danas učinjeno nekoliko pozitivnih koraka.
 
''Kao prvo, uspjeli smo pojasniti da smo na istoj strani. Želimo jaku Europu, želimo jačati međusobnu suradnju europskih naroda i bit će nam drago ako Hrvatska što skorije postane članicom Šengenske zone. To će pojačati važnost Europe.''
 
Dvojica premijera složila su se i oko toga da je suradnja Hrvatske i Mađarske vrlo dobra, da su gospodarske brojke dobre, da postoji stalni rast trgovinske razmjene, te da sve više Mađara dolazi u Hrvatsku, a raste i broj mađarskih investicija u Hrvatskoj.
 
''Turističke brojke svjedoče o kvalitetnim međuljudskim odnosima, kulturne veze su također dobre, a čini se i da naše manjine uživaju dobar status u obje države. Mađari u Hrvatskoj o sadašnjoj hrvatskoj Vladi govore s priznanjem, s velikim poštovanjem govore o Republici Hrvatskoj, a isto se tako i Hrvati u Mađarskoj ne sjećaju razdoblja kada su uživali tako veliku podršku mađarske Vlade'', istaknuo je Orban.
 
Međutim, mađarski je premijer naveo da iako stvari izgledaju dobro, obzor odnosa dviju zemalja nije ''potpuno bez oblaka''.
 
''Vjerojatno vam je poznat osjećaj kako zdrav organizam reagira na trn koji se zabija pod nokat. Tada dolazi do upale u tom dijelu tijela. Nije velika stvar, reklo bi se, no ipak utječe na raspoloženje čovjeka. To je situacija s kojom smo mi sada suočeni. Moramo izvući taj trn ispod nokta i bit će sve u redu. To je ono što mi želimo", zaključio je mađarski premijer Orban.




Pisane vijesti | Andrej Plenković