UNICEF predstavio priručnik za roditelje "Kako zaustaviti bullying"

U sklopu akcije "Stop nasilju među djecom" UNICEF Hrvatska predstavio je danas priručnik za roditelje "Kako zaustaviti bullying" sa savjetima roditeljima za pomoć djeci koja dođu u dodir s vršnjačkim zlostavljanjem.

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - U sklopu akcije "Stop nasilju među djecom" UNICEF Hrvatska predstavio je danas priručnik za roditelje "Kako zaustaviti bullying" sa savjetima roditeljima za pomoć djeci koja dođu u dodir s vršnjačkim zlostavljanjem.

Priručnik je praktični vodič o problematici nasilničkog ponašanja od prepoznavanja, preko savjeta roditeljima kako pomoći djeci koja se nađu u ulozi žrtve, nasilnika ili promatrača, do naputaka o preventivnom djelovanju protiv nasilja.

Na svečanosti u Novinarskom domu potpredsjednica Vlade i predsjednica Vijeća na djecu Jadranka Kosor uručila je ploče s natpisom "Škola bez nasilja" predstavnicima 35 škola koje su lani provele edukativno-preventivni program "Sedam koraka do sigurne škole".

Kosor je poručila kako na nasilje treba reagirati kad god mu svjedočimo upozorivši da je u Hrvatskoj, prema istraživanjima, trećina učenika izložena nekom obliku nasilja dok u EU taj postotak iznosi 15 posto.

Vlada je lani krenula s programom aktivnosti sprečavanja nasilja, napravljen je i protokol o postupanju nakon što se otkrije slučaj nasilja, a donesena je i Nacionalna strategiju protiv nasilja u obitelji.

Program "Sedam koraka do sigurne škole" proveden je tijekom prošle godine u 121 školi i u njega je bilo uključeno više od 60.000 djece, naglasila je voditeljica Ureda UNICEF-a Hrvatska Tanja Radočaj. Zbog uspjeha akcije, u travnju je pokrenut novi ciklus u koji se uključilo 99 škola.

Osim djece, s kojima su radila 53 domaća stručnjaka, u edukaciji su sudjelovali roditelji, policija, centri za socijalnu skrb, liječnici školske medicine i drugi, a najveći je doprinos osposobljavanje nastavnika za kvalitetniji rad s djecom i roditeljima na prepoznavanju nasilja.

U UNICEF-u ocjenjuju kako su u školama vidljive promjene u načinu reagiranja odraslih na pojave nasilja, rad na stvaranju brižne atmosfere u razredima, uvažavanja različitosti i tolerancije među učenicima.

Jadranka Kosor uručila je nagrade učenicima pobjednicima natječaja UNICEF-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za najbolje literarne, likovne i druge radove o suprotstavljanju nasilju u srednjim školama.



Pisane vijesti