Uređeni izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije označava nov početak u našim odnosima

Danas je posljednji dan članstva Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji. Od 1. veljače 2020. više nećemo biti EU28.

Kao trenutna predsjedateljica Vijećem Europske unije, Hrvatska u potpunosti poštuje odluku Ujedinjene Kraljevine o izlasku, ali prema njoj nije ravnodušna. To je svakako prekretnica u povijesti Europske unije i odluka zbog koje Hrvatska duboko žali.

Istodobno, izražavamo zadovoljstvo što je, kao rezultat ogromnih napora obiju strana, dogovoren Sporazum o povlačenju koji predviđa uređeni postupak izlaska i na snagu stupa večeras. Hrvatska će, u partnerstvu s ostalim državama članicama i institucijama Europske unije, pažljivo pratiti njegovu provedbu. Čin izlaska označava i nov početak u našim odnosima.

Hrvatska je i dalje odlučna uložiti sve napore na razini Europske unije kao predsjedateljica Vijeća, ali i bilateralno, kako bi Ujedinjena Kraljevina ostala jedan od naših najbližih partnera. Sutra započinje prijelazni rok. Trajat će najmanje do kraja godine.

Tijekom tog razdoblja neće biti praktičnih promjena za građane i tvrtke s obje strane. Moramo maksimalno iskoristiti ovo prijelazno razdoblje da kroz pregovore stvorimo ambiciozno i dugotrajno novo partnerstvo.

Zajedno s našim britanskim partnerima moramo olakšati ovo prijelazno razdoblje za dobrobit naših građana. Proces poznat kao „Brexit“ bio je težak na više načina.

Dok žalimo zbog njegovog konačnog ishoda u vidu odlaska jedne od država članica iz naše europske obitelji, ohrabruje nas ojačano jedinstvo koje je nas 27 pokazalo u posljednje tri godine.

Europska unija bit će brojčano manja, ali ostaje snažna i jedinstvena kao i uvijek. Hrvatska visoko cijeni dosadašnji neumorni rad glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera i njegovog tima. Imaju našu punu podršku i povjerenje i u predstojećim pregovorima o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom.

Pisane vijesti | Priopćenja