Uručene nagrade za sudjelovanje u Nacionalnoj kampanji „Ne govoru mržnje na Internetu“

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/4 srpnja/DSC_9830.jpg

„I dalje ćemo nastaviti raditi na podizanju svijesti o širenju tolerancije i suzbijanju bilo kakvog oblika mržnje prema onima koji su drugačiji“, rekla je ministrica Opačić.

Danas je u Banskim dvorima održano svečano uručenje nagrada za sudjelovanje u Nacionalnoj kampanji „Ne govoru mržnje na Internetu“. Nagrade je uručila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Kampanjom se ukazuje na negativne posljedice govora mržnje na Internetu te posljedice diskriminatornog i neprihvatljivog izražavanja, koje može poticati na diskriminaciju te voditi širenju stereotipa i predrasuda u javnosti. Aktivnostima Kampanje također se potiče na poštivanje ljudskih prava i uvažavanje različitosti kojima je osnova nacionalno podrijetlo, rasna i etička pripadnost, boja kože, ekonomski status/imovinsko stanje, spol, rodni identitet, spolna orijentacija i drugo. Ciljane skupine Kampanje u Republici Hrvatskoj su djeca i mladi pogođeni govorom mržnje, počinitelji govora mržnje te šira javnost.

Obraćajući se nazočnima, ambasadorica kampanje Iva Šulentić podsjetila je da je Ministarstvo socijalne politike i mladih u veljači 2014. godine objavilo Poziv učenicama i učenicima na aktivno uključivanje u nacionalnu Kampanju „NE govoru mržnje na Internetu“ te izradu video uradaka na temu „Zašto dislajkam mržnju na Internetu“. Na Poziv, koji je bio otvoren do 30. travnja 2014. godine, pristiglo je 70 video uradaka mladih osoba srednjoškolske i osnovnoškolske dobi s tematikom štetnosti mržnje na Internetu. Članovi uže radne grupe pregledali su 56 radova te u uži izbor izdvojili 10 radova: 5 u kategoriji prijavitelja osnovnoškolske dobi i 5 u kategoriji prijavitelja srednjoškolske dobi. Od 10 radova koji su bili u užem izboru, članovi/ice Nacionalnog odbora za provedbu Kampanje glasali su za 2 pobjednika. Radovi koji su osvojili najveći broj glasova su radovi učenica i učenika : Osnovne škole Orehovica – video uradak pod nazivom „Dislajkal mržnju“ te Grafičke škole u Zagrebu – video uradak pod nazivom „Budi u mojoj koži – Dislajkaj mržnju na Internetu“.

U svom govoru, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić zahvalila je svima koji su sudjelovali u Kampanji. „Mi ćemo nastaviti s ovom akcijom jer smatramo da je važno podizati razinu tolerancije i komunikacije na Internetu, postavljati barijere i boriti se protiv onih koji šire mržnju na Internetu“, kazala je, dodavši da mržnja uvijek ostavlja posljedice i tragove. Ministrica Opačić čestitala je nagrađenima, izrazivši nadu da se u budućnosti osmisle slične kampanje, s obzirom da su i neke druge škole iskazale interes za sudjelovanjem u radionicama koje će se baviti ovom temom. „I dalje ćemo nastaviti raditi na podizanju svijesti o širenju tolerancije i suzbijanju bilo kakvog oblika mržnje prema onima koji su drugačiji“, rekla je ministrica Opačić i zaključila: „Moramo se učiti toleranciji i čuvati pravo svakoga na njegovo mišljenje, drugačiju vjeru, nacionalnu pripadnost, seksualnu opredijeljenost ili bilo koju drugu različitost“.

Pogledajte pobjedničke uratke:

 





 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica