Uspjeh sezone ovisit će o odgovornosti svih u pridržavanju epidemioloških mjera

"Svaki spomen snaga MUP-a, specijalaca iz Lučkog, od tih prvih dana pa do kraja rata unosio je nemir strah, nerijetko i paniku u agresorske redove. Njihova je velika zasluga što početkom rata, 1991. godine Hrvatska nije bila pobijeđena. Njihova uloga je nezamjenjiva i predstavlja jedan od potpornih stupova na kojima se stvarala hrvatska vojska i obranila hrvatska država", rekao je Božinović u Glini.

Vlada posvećena sjećanju na žrtvu hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja

"Napad pobunjenih Srba na policijsku postaju u Glini, prije 30 godina, 26. lipnja 1991., dan nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, bio je prvi oružani napad na institucije suverene hrvatske države, a policajci su bili prvi heroji obrane od agresora", kazao je.

Jubilarna 30. obljetnica tog, za noviju hrvatsku povijest važnog događaja obrane od srpskog agresora, obilježena je u subotu u Glini, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Odana je i počast  jednom od heroja iz policijskih redova, Tomislavu Romu, koji je kao pričuvni policajac prilikom napada teško ranjen i ubrzo je umro, rečeno je na svečanosti obilježavanja. To je bila prva policijska žrtva na području Banovine, te prva žrtva nakon proglašenja hrvatske suverenosti.

Njegovih 14 kolega tada je na prevaru zarobljeno i odvedeno u zloglasni kninski logor. Samo nešto kasnije u Glinu je ušla Antiteroristička jedinica Lučko, s pripadnicima PU sisačko-moslavačke i ZNG-a, koja je oslobodila policijsku postaju i uži dio Gline.

"U tim danima jedan od simbola hrvatske države bile su upravo policijske postaje, pa su zato i toliko smetale. Otud ta silina udara na policiju, ali i silina otpora agresoru, koja se stvarala u policijskom sustavu. Od prvih policijskih postrojbi su stvorene visoko motivirane i osposobljene postrojbe, koje su se ravnopravno suprotstavljale vojnoj sili", istaknuo je ministar Božinović.

Potpredsjednik Vlade Božinović naglasio je kako je ova Vlada posvećena sjećanju na žrtvu prvih hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja.

Odgovarajući na novinarska pitanja, izjavio je kako HDZ pobjeđuje, posebice u mandatu Andreja Plenkovića, unatoč svim kritikama koje dolaze i s drugih strana, a ne samo od predsjednika Republike, jer građani vide da HDZ rješava probleme.

Neće biti ustavne krize, vjerojatno nova procedura

Upitan o tvrdnji predsjednika Republike da su njegovu kandidatkinju Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, a koja nije dobila potporu Hrvatskoga sabora, vrijeđali i zastrašivali te da će "opet interna klika odlučiti tko će biti predsjednik Vrhovnog suda", Božinović je uzvratio da ne zna za tu izjavu.

Poručio je da je procedura izbora predsjednika Vrhovnoga suda održana u skladu s Ustavom i zakonom, da predsjednikov prijedlog nije prošao jer za njega nije glasovalo oko dvije trećine saborskih zastupnika, rekavši da će vjerojatno uslijediti i treći javni poziv i ponovna procedura uz boju razinu komunikacije.

Niječno je odgovorio na pitanje znači li to da slijedi ustavna kriza, istaknuvši kako je jasno da predsjednik Republike predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda na temelju javnoga poziva i mišljenja Državnoga sudbenog vijeća, a o imenovanju u konačnici odlučuje Hrvatski sabor.

Na novinarsku napomenu kako je predsjednik Milanović ustvrdio da "HDZ uništava državu, zatire Ustav i uništava Hrvatsku", Božinović je odgovorio da je "HDZ unatoč svim izjavama koje ne dolaze samo od predsjednika Republike, stranka koja pobjeđuje, pogotovu u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića, a po najrecentnijim istraživanjima uživa daleko najveću potporu hrvatskih građana".

Smatra kako će tako vjerojatno i ostati jer većina građana vidi da se HDZ-ova vlada bavi rješavanjem problema iako radi u vrlo složenim uvjetima.

Uspjeh turističke sezone ovisi o našoj odgovornosti

Kada je pak riječ o turističkoj sezoni, Božinović je ustvrdio kako će njezin uspjeh ovisiti o našoj odgovornosti u pridržavanju svih donesenih epidemioloških mjera.

S tim u vezi, podsjetio je i na porast broja novozaraženih na području Zadra nakon sportskoga slavlja i na dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Ipak, kao razlog za optimizam Božinović je istaknuo činjenicu da Zadar ima jako dobru i sposobnu epidemiološku službu zbog koje neće "eksplodirati" broj novozaraženih, već će početi padati.

Ali, upozorio je, to nam je istodobno i pouka da se ponašamo drukčije, s obzirom na to da smo turistička zemlja i da dobrim dijelom ovisimo o turizmu i dolasku stranih gostiju. Spomenuo je da nam, i po prošlogodišnjim podatcima, najviše turista dolazi iz Njemačke koja pak ima jasne kriterije kada je riječ o broju novooboljelih u nekim područjima Europe s jasnom porukom svojim građanima da ne putuju u ona području koja nisu u "zelenom" području.

Novinari su ga pitali i hoće li ove turističke sezone biti zatvoreni noćni klubovi s kojima je prošle godine bio povezan broj novozaražnih.

"Moći će raditi noćni klubovi na otvorenom pod uvjetom da njihovi gosti ispunjavaju jedan od tri uvjeta - da su ili cijepljeni ili testirani u posljednjih 48 sata brzim antigenskim testom ili u posljednja 72 sata PCR testom ili da su preboljeli covid-19.", rekao je ministar.

Ponovio je kako je potvrđeno da su unutarnji prostori noćnih klubova itekako pogodni za širenje virusa, ali i da se, ako situacija bude povoljna i ako bude visoki postotak cijepljenih, u nekoj kasnijoj fazi može razmišljati i o njihovu otvaranju.

Na pitanje o dvostrukim kriterijima - kažnjavanju mladenaca u Metkoviću, ali ne i za party u Splitu koji traje deset dana, Božinović je novinare podsjetio kako je je prethodno već rekao da bi ta pitanja trebali postaviti lokalnim stožerima.

Solidarnost sa Češkom

Novinare je zanimalo i je li Vlada razgovarala o pomoći Češkoj nakon tornada koji ju je pogodio. Božinović je istaknuo da je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo civilne zaštite odmah ponudilo pomoć češkim kolegama koji su  izvijestili da im u ovom trenutku pomoć nije potrebna.

"Ako itko razumije naše prijatelje u Češkoj to smo mi u Hrvatskoj, a znamo i kakav je bio odgovor Češke i EU u cjelini na ono što nas je zadesilo na Banovini i u Zagrebu", rekao je.

Ocijenio je da su solidarnost i duh zajedničkog odgovora na krize nešto što u Europi stasa i jača. Ministar je podsjetio da je do nedavno naglasak bio na bilateralnoj suradnji koja će se njegovati i u buduće.

"Ali da bi sustav na razini Europe bio što učinkovitiji, jer će zbog klimatskih promjena ovakvih situacija biti sve više pa se diljem svijeta i Europe, moraju se udruživati kapaciteti kako bi se brzo, učinkovito i solidarno odgovorilo na takve izazove i prijetnje", zaključio je Božinović.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Unutarnji poslovi | Davor Božinović