Uvažavamo i poštujemo učitelje i nastavnike, našom ponudom omogućit će se rast plaća za 10,4 posto u 2020.

Slika /Vijesti/2019/11 studeni/27 studeni/HN20191127364885.jpg

Hrvatski sabor je aktualnim prijepodnevom počeo redovno jesensko zasjedanje i novu sjednicu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade odgovorili su na ukupno 40 pitanja zastupnica i zastupnika.

„Kad se sve zbroji, u mandatu ove parlamentarne većine plaće za učitelje i profesore narast će za 23,1 posto“, poručio premijer Plenković, odgovarajući zastupniku Davoru Bernardiću i dodao da se „to se nije događalo redovito, a kamoli u mandatima vlada SDP-a“.

„Vidim da ste Vi od onih koji će crtati Hrvatsku katastrofičnim perom i pokušati kreirati ozračje da u ovoj zemlji ništa ne vrijedi. Vi to možete raditi kao čelnik oporbe, ali morate imati argumente. Vaša Vlada je zadužila Hrvatsku za 70 milijardi kuna“, odgovorio je premijer.

Plenković je naglasio da Hrvatska ima u mandatu ove Vlade zdravi gospodarski rast. „Ovo je Vlada zbog koje nema prekomjernog proračunskog manjka, zbog koje nema makroekonomskih neravnoteža i Vlada koja je Hrvatskoj vratila investicijski  kreditni rejting. Ovo je Vlada koja je povećala plaće nastavnicima i učiteljima, ljudima u visokom obrazovanju do sada za 11,49 posto“, kazao je Plenković. 

Uvažavamo i poštujemo učitelje i nastavnike

„Šteta što sinoć niste bili na pregovorima da čujete kako se sindikati sjećaju SDP-ove Vlade“, poručio je premijer zastupniku Bernardiću.

Vlada će, rekao je premijer, paketom koji je sindikatima jučer ponuđen omogućiti da će tijekom 2020. godine imati povećanje od 10,4 posto - 6,12 posto kroz predloženi rast osnovice i 4 posto kroz predložen dodatak, plus 1 posto od 1. prosinca kao osigurač.

„Ponudili smo im, uvažavajući i poštujući učitelje i nastavnike, poštujući socijalni dijalog i partnerstvo da zajednički s nama i vanjskom vjerodostojnom institucijom napravimo novu uredbu koja će riješiti problem neujednačenosti, nelogičnosti pa i nepravednosti u sustavu koeficijenata složenosti poslova, koji se akumulirao zadnja dva desetljeća. To je ono što je na stolu“, rekao je premijer.

Također, kazao je da će Vlada, sindikati i vanjska institucija napraviti novu uredbu koja će riješiti nejednakost i nelogičnost u sustavu koeficijenata složenosti poslova koji se kumulirao u zadnja dva desetljeća.

U turizmu rast prihoda od 5 posto

Ministri su, odgovarajući na pitanja pojedinih zastupnika, govorili o svojim resorima, pa je tako ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo da „predsjedanje Hrvatske Europskom unijom predstavlja priznanje i zrelost Hrvatske, ponosne članice EU-a koja će time postati još vidljivija na mapi svijeta“ i dodao da to predsjedanje treba približiti građanima, jer i oni moraju osjetiti benefit.

Ministar turizma Gari Cappelli izdvojio je uspješnu turističku sezonu. „Danas je u Hrvatskoj 22 tisuće turista, porast je u odnosu na prošlu godinu oko 5 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima, to je dokaz da Hrvatska nije više samo zemlja sunca i mora već i gastronomije, kulture“, kazao je ministar i dodao da se na kraju godine očekuje rast prihoda od oko 5 posto u odnosu na 2018.

U prosincu otvorenje pruge Sv. Ivan Žabno-Gradec

Na upit zastupnika Damira Felaka kada će se pustiti u promet pruga od mađarske granice preko Koprivnice, Križevaca, Vrbovca do Dugog Sela ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se u prosincu otvara pruga Sv. Ivan Žabno-Gradec, prva izgrađena pruga u Hrvatskoj nakon 50 godina.

Naglasio je da će u narednim godinama investicijski ciklus uglavnom biti usmjeren na željeznice i to na mediteranski koridor i koridoru koji ide prema istoku zemlje. Naveo je da će do kraja ove godine biti puštena u pokusni rad i dionica Vrbovci-Križevci.

Potpore za poljoprivrednike nikad veće što se tiče izravnih plaćanja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, odgovarajući na pitanje Tomislava Lipošćaka o potporama za poljoprivrednike, kazala je kako one nikad nisu bile veće što se tiče izravnih plaćanja.

„Za 2019. godinu osigurali smo po prvi put iznos koji je veći od 100 posto dodijeljene omotnice za izravna plaćanja, Republici Hrvatskoj je dodijeljena osnovna omotnica od 382 milijuna eura godišnje, ukupne predviđene isplate su nešto više od 887 milijuna eura, a s osjetljivim sektorima ukupno izravne potpore iznosit će 401 milijun eura“, kazala je ministrica Vučković istaknuvši kako pojedinačne potpore po hektaru iznose 2 140 kuna, što je nešto više od EU prosjeka.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odgovarajući na pitanje Ante Plazonića rekao je da je u mandatu ove Vlade pronađeno 176 mogućih lokacija prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica iz svih raspoloživih izvora, provedena su probna iskapanja na 154 lokacije, organizirano 26 identifikacija na kojima su identificirani ostaci 169 osoba.

Ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek upućeno je pitanje hoće li novim Zakonom o elektroničkim medijima biti reguliran rad portala, društvenih mreža i servisa.

Obuljen Koržinek je odgovorila da novim zakonom društvene mreže neće biti regulirane kao mediji.

„Bit će puno jasnije regulirane uredničke odgovornosti na portalima. Odgovornost urednika odnosit će se i na komentare koji su često puni govora mržnje i lažnih vijesti“, najavila je ministrica dodavši da će biti utvrđene jasne sankcije.

U mandatu ove Vlade minimalna plaća povećana za 754 kn
 
Ministar rada Josip Aladrović odgovorio je na pitanje o minimalnoj plaći.

„Minimalna plaća predstavlja jedan od vidova zaštite onih najpotplaćenijih u našem društvu. Politika minimalne plaće uređena je uredbom Vlade koju Vlada donosi do 31. listopada svake godine za iduću kalendarsku godinu. Vlada je pokrenula razgovore sa socijalnim partnerima - predstavnicima sindikata i poslodavcima - o ovoj temi i ono što je plod tih razgovora, a isto tako vrlo jasna orijentacija Vlade je da je bilo nužno povećanje minimalne plaće kako bi se zaštitili oni najpotplaćeniji“, kazao je ministar.

Aladrović je podsjetio da je u mandatu ove Vlade minimalna plaća povećana za 754 kune, odnosno 33 posto.

„Trenutno smo došli na 55 posto medijalne plaće, odnosno 47 posto prosječne plaće. Zaštitu najpotplaćenijih imat ćemo i ubuduće u vidu“, poručio je.

Policija drži granicu pod kontrolom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pitanje o migrantskoj krizi kazao je da hrvatska policija drži stvari pod kontrolom.

Istaknuo je kako je u zadnje dvije i pol godine Hrvatska poduzela niz aktivnosti kako bi ojačala svoju vanjsku granicu, pogotovo prema Bosni i Hercegovini.

„Hrvatska policija drži stvari itekako pod kontrolom“, naglasio je.

Napraviti cjeloviti izborni zakon

Božu Petrova zanimao je stav premijera o elektroničkom i dopisnom glasovanju i hoće li mijenjati izborni zakon.

Plenković je kazao da se izborni zakon sigurno neće mijenjati u izbornoj godini, već da je ključno u budućnosti napraviti cjeloviti izborni zakon koji će regulirati izbore za predsjednika, Hrvatski sabor, Europski parlament i lokalne jedinice.

Izvor: Hina/Vlada/HRT

Pisane vijesti