Uzmite račun - bez računa se ne računa

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/uzmite_racun_bez_racuna_se_ne_racuna.png

Glavni cilj kampanje je osvijestiti građane Republike Hrvatske o važnosti uzimanja računa pri svakom plaćanju. Kako bi se građane potaknulo na uzimanje računa, pokrenuta je nagradna igra "Bez računa se ne računa" u kojoj će za po tri nagrade u četiri kola konkurirati svi koji prikupe 20 fiskalnih različitih računa izdanih od 1. veljače 2013.

"Siva ekonomija u neravnopravan položaj dovodi one koji rade pošteno u odnosu na one koji umjesto u državni proračun, novac stavljaju u svoj džep. Nije pravedno da neki plaćaju sve svoje obveze prema državi, a da ju drugi varaju i zapravo žive na račun poštenih i vrijednih", stoji u priopćenju Ministarstva financija prema čijim se podacima zbog neizdavanja računa ili ponovnim ispisivanjem već izdanih računa državni proračun oštećuje za milijardu kuna godišnje.

Nagradni fond iznosi 180 tisuća kuna, odnosno, nagrade u jednom kolu su tri potrošačke kartice u vrijednosti od 20, 15 i 20 tisuća kuna.

Porezna uprava nastavlja s nadzorom primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Nakon 10.356 obavljenih nadzora, inspektori Porezne uprave zapečatili su 67 poslovnih prostora. Iz Ministarstva naglašavaju kako više neće imati razumijevanja za obveznike fiskalizacije koji se nisu prilagodili Zakonu ili ga ne poštuju.

Prijava građana zbog neizdavanja računa ili ispisivanja lažnih računa sve je više, što dovodi do zaključka da postoji velik broj obveznika fiskalizacije koji Zakon nisu ozbiljno shvatili. S obzirom na navedeno, ukoliko inspektori Porezne uprave kod obveznika tijekom nadzora ustanove nepravilnosti, odmah pečate poslovni prostor i određuju novčanu kaznu, poručuju iz Ministarstva financija. Od uvođenja fiskalizacije prošla su gotovo dva mjeseca te je svaki obveznik od 1. siječnja imao dovoljno vremena za prilagodbu novom Zakonu. Zbog toga popuštanja obveznicima fiskalizacije više nema.

Ovim putem zahvaljujemo građanima na suradnji, te ih pozivamo da Poreznoj upravi i dalje prijavljuju nepravilnosti, kako njihov pošteno zarađeni novac ne bi završio na tuđem računu, umjesto u državnom proračunu.

Račune mogu besplatno provjeravati na domeni www.provjeri-racun.hr/ ili SMS porukom na broj 61547. Cijena SMS poruke je 0,85 kn (PDV je uračunat u cijenu). Ukoliko građani žele sudjelovati u nagradnoj igri „Bez računa se ne računa", pozivamo ih da kuverte s 20 fiskalnih računa šalju na adresu: Hrvatska Lutrija, p.p. 493, 10001 Zagreb. Pravila nagradne igre: https://www.lutrija.hr/cms/Pravila-Bez





Pisane vijesti