Vijeće Europe: Ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti i u solidarnosti i podršci Ukrajini

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/17 svibnja/Summit/VRH_2442-01.jpeg

Premijer Andrej Plenković kazao je u Reykjaviku da će Hrvatska pristupiti registru šteta za Ukrajinu. Osvrnuo se i na poplave u Hrvatskoj, rekavši da je u stalnom kontaktu s članovima Vlade, zahvalivši svima koji su maksimalno angažirani na poplavljenim područjima. Dodao je da će se večeras, kad stigne u Hrvatsku, sastati s članovima Vlade kako bi razmotrili situaciju na terenu. "U petak, na sjednici Vlade, imat ćemo jedno privremeno izvješće da vidimo što se sve dogodilo i kako Vlada može pomoći onim krajevima koji su pretrpjeli štete ovih zadnjih nekoliko dana", najavio je. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na dvodnevnom 4. sastanku na vrhu Vijeća Europe u Reykjaviku.
 
U svom obraćanju na Središnjem panelu: "Ujedinjeni za Europu", premijer je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom summitu, koji, kako je rekao, potvrđuje i naglašava vrijednosti koje čine temelje Vijeća Europe, a to su zaštita ljudskih prava, demokracije, vladavine prava i temeljnih sloboda.
 
Naglasio je posebno ulogu Europskog suda za ljudska prava jer su, kako je rekao, upravo danas u Ukrajini napadnute temeljne vrijednosti slobode i demokracije.
 
Kazao je da je ruska agresija protiv Ukrajine probudila Europu iz blagostanja i mira koje je uživala desetljećima nakon Drugog svjetskog rata, kao i u vrijeme Miloševićevog režima kada je napao nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, uključujući i Hrvatsku.
 
Hrvatska pristupila registru šteta za Ukrajinu
 

U tom kontekstu, premijer je rekao da je Hrvatska pristupila registru šteta za Ukrajinu, te istaknuo snažnu solidarnost s tom zemljom, koja koristi i hrvatska iskustva u kažnjavanju ratnih zločina.  
 
"Mislimo da u multilateralnom i međunarodnom okruženju Vijeće Europe predstavlja jednu dodanu vrijednost koja štiti vladavinu prava", zaključio je Plenković.
 
U izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković je kazao da je cilj 4. sastanka Vijeća Europe, uoči 75. obljetnice postojanja i rada ove organizacije, bio reafirmirati njegovu ulogu i temelje koje čuva.
 
Istaknuo je ulogu Europskog suda za ljudska prava, podsjetivši da je Vlada nedavno na sjednici donijela odluku o uplati od 100 tisuća eura, kako bi podržala rad tog Suda.
 
Premijer je naglasio da je dvodnevni summit u Reykjaviku bio fokusiran na rusku agresiju na Ukrajinu. Ponovio je da je Hrvatska pristupila registru šteta, putem kojeg će se registrirati i verificirati štete koje Ukrajina prijavljuje, što će onda omogućiti kompenzaciju, a u konačnici i obnovu te zemlje s obzirom na devastirajuće posljedice brutalne ruske agresije.

Poruka Deklaracije - ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti i ujedinjeni u solidarnosti i podršci Ukrajini

Rekao je i da Deklaracija, koja je usvojena po završetku samita, ima glavnu poruku - ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti i ujedinjeni u solidarnosti i podršci Ukrajini.

Isto tako, dodao je, dotaknute su i važne teme funkcioniranja demokracije u novom izazovnom vremenu umjetne inteligencije i digitalne transformacije, te je posebno naglašeno načelo podjele vlasti i poštivanja svih institucija unutar države. Od ostalih tema prepoznate su i klimatske promjene i uloga Vijeća Europe u kontekstu daljnje zaštite okoliša.
 
"Posebno je istaknuta tema koja se odnosi na prava djece u Ukrajini, s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud izdao uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu suradnicu zbog deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju", rekao je Plenković.
 
Podsjetio je i da je Island u prosincu 1991. bio prva članica Vijeća Europe koja je priznala Hrvatsku.
   
"Ta činjenica da smo danas tu, nešto više od 30 godina kasnije, a da je bivša ministrica vanjskih poslova u mojoj prvoj vladi, Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica ove organizacije, jedna je zaista lijepa i pozitivna priča za Hrvatsku", kazao je Plenković.
 
Zahvaljujem svima koji su angažirani na poplavljenim područjima
 

Upitan o poplavama, premijer je rekao da je u stalnom kontaktu s članovima Vlade, potpredsjednicima i ministrima, zahvalivši njima, kao i županima, gradonačelnicima, načelnicima, civilnoj zaštiti, Hrvatskim vodama, vatrogascima, policiji, vojsci, HGSS-u i svima drugima koji su ovih dana maksimalno angažirani na poplavljenim područjima. 
 
Dodao je da će se večeras, kad stigne u Hrvatsku, sastati s članovima Vlade kako bi razmotrili situaciju na terenu.
 
"U petak, na sjednici Vlade, imat ćemo jedno privremeno izvješće kako da vidimo što se sve dogodilo i kako Vlada može pomoći onim krajevima koji su pretrpjeli štete ovih zadnjih nekoliko dana", najavio je.
 

Pisane vijesti