Vijenci na Mirogoju u sjećanje na žrtve raketnog napada na Zagreb 1995.

U povodu desete obljetnice raketiranja grada Zagreba, 2. i 3. svibnja 1995., državna izaslanstva i udruge stradalnika iz Domovinskog rata položili su danas vijence kod Križa branitelja na Mirogoju.

ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - U povodu desete obljetnice raketiranja grada Zagreba, 2. i 3. svibnja 1995., državna izaslanstva i udruge stradalnika iz Domovinskog rata položili su danas vijence kod Križa branitelja na Mirogoju.

Vijence su položila izaslanstva Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije i nekih političkih stranaka.

"I ove godine prisjećamo se tih užasnih dana za Zagreb ali i za cijelu Hrvatsku, i uvijek u ovaj dan podsjećamo da je agresija na Hrvatsku bila usmjerena protiv civila", izjavila je novinarima potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Podsjetila je da je tijekom višegodišnje srpske agresije na Hrvatsku poginulo i 306-oro djece.

Zagreb su 2. i 3. svibnja 1995. napali pobunjeni hrvatski Srbi raketnim sustavom "orkan". Bila je to njihova osveta za vojni poraz u akciji "Bljesak".

U raketnom napadu na Zagreb poginulo je šestero civila, 39 ih je teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima, ispaljeno na gradsko središte.

Raketni napad "orkanima" na Zagreb srpski su teroristi nastavili i sutra, 3. svibnja, a projektili su također pali na uže gradsko središte - i to na Dječju bolnicu u Klaićevoj, Dom umirovljenika "Centar", te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), u kojoj su u tom trenutku vježbali baletani HNK-a, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Opasnost su bili i mnogobrojni "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Haaški sud optužio je vođu pobunjenih hrvatskih Srba, Milana Martića za ratni zločin i on se nalazi u Haagu.



Pisane vijesti