Visok stupanj odgovornosti, bez panike, uz pravovremene i odgovorne odluke u borbi protiv pandemije koronavirusa

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/17 ožujka/214-sjednica-VRH-PVRH.jpg

Poruka o smanjenju broja društvenih kontakata je poruka koju bih želio da javnost u ovom trenutku shvati kao bitnu mjeru prevencije i smanjivanja mogućnosti za scenarije kakve trenutno pratimo u drugim državama koje imaju veća žarišta epidemije, istaknuo je danas predsjednik Vlade i ponovio da se Hrvatska nalazi u ratu protiv virusa, ratu protiv panike i ratu protiv društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije.

Otvarajući današnju, 214. sjednicu Vlade, posvećenu mjerama i aktivnostima u borbi protiv pandemije koronavirusa, predsjednik Vlade Andrej Plenković iznio je nekoliko novih informacija te sažeo sve mjere koje su se dosad poduzimale u suzbijanju epidemije u Hrvatskoj.
 
Kako bi stavio situaciju u Hrvatskoj u širi kontekst, predsjednik Vlade naveo je da se u posljednjih nekoliko dana u Italiji i Francuskoj broj zaraženih utrostručio, pa ih je sada u Italiji gotovo 30 tisuća, a u Francuskoj preko 7 tisuća. U Njemačkoj je broj zaraženih učetverostručen te ih je sada preko 8 tisuća, a u Španjolskoj je taj broj 5 puta veći i sada ih je11 tisuća.
 
"Kod nas je, nasreću, zahvaljujući svim mjerama koje smo poduzimali pravovremeno dinamika porasta broja zaraženih još uvijek umjerena i možemo kazati da je pod kontrolom. Prema zadnjim podacima koje imamo 65 ljudi je zaraženo. To znači da je taj rast bitno sporiji nego u državama koje sam spomenuo", poručio je premijer.
 
Kao primjer naveo je da je Španjolska prije 17 dana imala 58 zaraženih, a danas ima 11 tisuća.
 
Mjere koje druge zemlje poduzimaju idu od zabrane javnog okupljanja pa čak i slobode kretanja, zatvaranja restorana i kafića, brojnih trgovina, uvođenja samoizolacije za građane, kontrole na granicama i niz drugih, kazao je premijer Plenković.
 
Najavio je da će danas poslijepodne biti održana videokonferencija članova Europskoga vijeća s predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom.
 
Trenutak je i za vrlo visoki stupanj osobne odgovornosti
 
Što se tiče aktivnosti u Hrvatskoj, apelirao je na sve građane da zaista detaljno prate upute epidemiologa, zdravstvenih djelatnika i Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 
"Ovo je trenutak i za vrlo visoki stupanj osobne odgovornosti", poručio je.
 
Govoreći o zakonskom paketu koji je danas na sjednici Vlade istaknuo je da se radi o izrazito važnim mjerama te dodao da će se zakonskim promjenama brže i učinkovitije odgovoriti na nove, posebne okolnosti koje su nastale od trenutka proglašenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.
 
Smisao strožih mjera je sprječavanje većih posljedica za sigurnost naših građana
 
Najavio je i da će idućih dana Nacionalni stožer civilne zaštite sigurno donositi mjere privremenog ograničenja rada ili obustave rada nekih trgovina i trgovačkih centara, zatim privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, kino-dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica, čitaonica, kao i privremene obustave rada niza uslužnih djelatnosti, a vjerojatno i teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, plesnih škola, radionica, noćnih klubova itd.
 
"Smanjit ćemo sve one mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj širenja zaraze koronavirusom. Molim hrvatske građane da shvate ozbiljnost situacije i da su ove mjere koje donosimo privremenog karaktera kako bismo suzbili ubrzano širenje epidemije, a temeljem iskustva drugih zemalja", poručio je premijer Plenković naglasivši da se Hrvatska dobro pripremila i pravovremeno poduzimala mjere.
 
"Sada je trenutak da poduzmemo i nešto oštrije mjere nego što je to opća percepcija trenutno u društvu. Ali, upravo ako djelujemo sada, brzo, učinkovito, odgovorno i odvažno, u ovom trenutku možemo spriječiti veće posljedice za sigurnost naših građana. To je smisao najave ovih mjera koje će se donositi u sljedećim danima", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Mjere za zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti
 
Istodobno, dodao je, Vlada vodi računa i o ekonomskim mjerama koje imaju dva temeljna cilja – zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti.
 
Istaknuo je pritom da je gospodarska situacija u Hrvatskoj danas bitno bolja nego što je bila prije nekoliko godina.
 
"Mi smo odgovornim vođenjem javnih financija konsolidirali, možemo slobodno reći, financijsku krvnu sliku države i ta nas činjenica dodatno čini i otpornijima i spremnijima za suočavanje s ovom krizom", poručio je predsjednik Vlade.
 
No, dodao je, ovo su izvanredne okolnosti vanjskoga utjecaja i stoga će Vlada danas predstaviti niz mjera z pomoć gospodarstvu u dvije skupine – podzakonskog i zakonskog karaktera.
 
"Cilj ovih mjera je, prije svega, da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima i to onim koji su u poteškoćama. Porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, i to s odgodom na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca, ukoliko bude postojala potreba", rekao je premijer Plenković.
 
Dodao je da Vlada želi osigurati likvidnost gospodarstva te naveo spremnost Hrvatske banke za obnovu i razvitak te komercijalnih banaka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za reprogramiranje postojećih kredita.
 
Tu je i cijeli niz sektorskih mjera – beskamatni zajmovi općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje itd.
 
Davat će se i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima, a odgađat će se i plaćanje turističke članarine, pristojbe, produženje trajanja mjere stalni sezonac za 6 mjeseci, povećavat će se sredstva za mikrozajmove, za obrtna sredstva za mikro i male poduzetnike do 25.000 eura s počekom 12 mjeseci.
 
Također, bezuvjetno produljenje trajanja projekta za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koji su u provedbi, dakle korisnike sredstava fondova EU.

Zatim, Ubrzane isplate 75% potraživanih zahtjeva za plaćanje EU projekata.

Odgodit će se i plaćanja zakupnine zakupnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. 

Nema ovrha i deložacija nad građanima koji su pogođeni ovom krizom

Premijer Plenković danas je razgovarao s povjerenikom Europske komisije za proračun Johannesom Hahnom, te izvijestio da Europska komisija omogućila Hrvatskoj korištenje likvidnih sredstava u iznosu od 174 milijuna eura koje će se koristiti za potrebe bržeg plaćanja projekata sufinanciranih iz europskih fondova.

Izrazito važnim istaknuo je i preporuke ministra pravosuđa da u ovom razdoblju nad onima koji su pogođeni nema ovrha i nema deložacija.

Pokrenuta web stranica Koronavirus.hr

Najavio je da će se danas pokrenuti posebna web stranica Vlade – Koronavirus.hr – na kojoj će građani na jednom mjestu moći dobiti objedinjene sve informacije koje se odnose na epidemiju koronavirusa.

Na kraju svog uvodnog obraćanja premijer Plenković ponovno je apelirao na sve građane da vode računa o higijenskim navikama i mjerama koje su najučinkovitiji način sprječavanja i rizika i širenja same epidemije.

"Poruka o smanjenju broja društvenih kontakata je poruka koju bih želio da javnost u ovom trenutku shvati kao bitnu mjeru prevencije i smanjivanja mogućnosti za scenarije kakve trenutno pratimo u drugim državama koje imaju veća žarišta epidemije", istaknuo je predsjednik Vlade i ponovio da se
Hrvatska nalazi u ratu protiv virusa, ratu protiv panike i ratu protiv društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije.

"Zato je važno da svi zajedno pokažemo visoki stupanj odgovornosti, bez panike, da odluke koje donosimo pokušamo donijeti sa što većim društvenim konsenzusom i tu zahvaljujem na izrazito visokom stupnju razumijevanja i oporbenim strankama, kao i na razumijevanju predstavnika socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca", zaključio je predsjednik Vlade.Pisane vijesti | Andrej Plenković