Vlada će kao i uvijek reagirati kako bi zaštitila ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana

Slika /Vijesti/2024/Travanj/4 travnja/VRH_8933-01.jpeg

Na početku današnje, 297. sjednice Vlade, premijer Plenković osudio je nerede nakon sinoćnje utakmice u Splitu. Najavio je skori dolazak prvih šest Rafalea u Hrvatsku te se osvrnuo na najvažnije događaje proteklog tjedna. Zahvalio je potpredsjednicima Vlade koji su obilježili 33. obljetnicu akcije Plitvice i odali počast Josipu Joviću. Prisjećajući se njega, prisjetili smo se i svih branitelja koji su najviše dali za hrvatsku slobodu“, poručio je.

Predsjednik Vlade kazao je da MORH i HV nastavljaju pripreme za dolazak Rafalea.

„Obuka naših pilota i tehničara u Francuskoj se polako primiče kraju i mi ćemo do kraja mjeseca u Hrvatskoj vidjeti prvih šest Rafalea', kazao je.

Podsjetio je da će nabavkom ovih aviona Hrvatsko ratno zrakoplovstvo postati najsnažnije i najsuvremenije opremljeno na području od Njemačke do Grčke te dati novu kvalitetu i pojačanu sigurnost hrvatskom nebu, a samim time i snagu Hrvatskoj vojsci.

Hrvatska ostaje pouzdan partner i saveznica u okviru NATO-a

„U tom kontekstu obilježili smo i 15 godina članstva u Sjevernoatlantskom savezu, organizaciji koja u ovoj godini obilježava 75 godina svog postojanja“, nastavio je Plenković, dodavši da smo time u punini pokazali pripadnost zapadnom krugu, transatlantskoj suradnji i poveznici sa svim saveznicima u okviru NATO-a, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima.

Podsjetio je da je ovaj tjedan posjetio i kamp Infobipa, prvog hrvatskog jednoroga - kompanije u sektoru komunikacija i informacijske tehnologije. 

„Oni su kompanija koja sudjeluje u okviru projekta na razini Europske unije, to su važni projekti, zajednički, od europskog značenja, uz potporu Vlade, Ministarstva regionalnoga razvoja, koji će pridonijeti konkurentnosti europskog gospodarstva, stvaranju europskih platformi kao konkurencija globalnim liderima koji uglavnom dolaze iz SAD-a“, rekao je Plenković.

Projekt Zaželi - sjajan primjer korištenja europskih i nacionalnih sredstava

Spomenuo je i dodjelu novih 39 ugovora vrijednih 30 milijuna eura kroz 4. generaciju projekta Zaželi, kazavši da je to jedan od najboljih načina vraćanja na tržište rada žena, osobito u ruralnim sredinama.

„Mi smo kroz projekte Zaželi dosad uložili, ili ćemo uložiti, skoro 770 milijuna eura, vratili na posao 33.000 žena, ljudi koji pomažu našim starijim i nemoćnima, a na taj način se organizirala skrb za skoro 200.000 starijih i nemoćnih koji ne mogu skrbiti sami za sebe“, poručio je premijer, ocijenivši projekt kao jedan sjajan primjer korištenja europskih i nacionalnih sredstava.

Premijer se osvrnuo i na obilježavanje 30 godina djelovanja Kuće za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjima blaženog Alojzije Stepinca u Brezovici, zahvalivši Caritasu na požrtvovnom i predanom radu s osobama kojima je pomoć najpotrebnija te Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na suradnji.

Stopa inflacije u ožujku nastavak je trenda usporavanja

Predsjednik Vlade komentirao je podatke Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije koja je u ožujku iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

„Podsjećam da smo najvišu razinu inflacije imali u studenome 2022., kada je bila 13,5 posto, što znači da nakon toga 16 mjeseci zaredom stopa inflacije usporava. Mi smo je obuzdali nizom paketa mjera Vlade - od ograničenja cijene energenata i 30 proizvoda u maloprodajnim lancima do niza drugih mjera potpore najugroženijima“, ocijenio je, dodavši da će Vlada i dalje pratiti ovaj trend te, ukoliko bude potrebno, ponovno reagirati kako bi zaštitili hrvatske građane.

Premijer je naglasio da, od članica EU, višu stopu inflacije u zadnjih 12 mjeseci, imaju Mađarska, Rumunjska, Češka, Slovačka i Poljska, a na mjesečnoj razini šest zemalja europodručja imaju veću stopu inflacije od Hrvatske.

Dodao je da je Hrvatska, u odnosu na brojne druge zemlje EU, u 2023. ostvarila rast od 2,8 posto, što je pet puta više od drugih.

„Radit ćemo i dalje na poboljšanju ekonomskog i socijalnog standarda hrvatskih građana i uvijek pomagati mjerama najugroženijima“, obećao je Plenković.

Na radnoj večeri u Bukureštu o strateškom planu EU te obrani, sigurnosti i jačanju obrambenih sposobnosti

Predsjednik Vlade kazao je da je sinoć boravio u Bukureštu na radnoj večeri nekoliko lidera Europske unije.

„Priprema se novi strateški plan EU za razdoblje do 2024. do 2029. godine, s ključnim temama poput jačanja europskog gospodarstva, jačanja socijalne Europe, aktivnosti u pogledu klimatske neutralnosti te jačanje položaja poljoprivrednika“, poručio je, dodavši da je Hrvatska posebno istaknula i temu demografije koja je, na našu inicijativu, uvrštena u strateški program od 2019. do 2024. godine.

Osim toga, kazao je Plenković, razgovaralo se o pitanjima obrane, sigurnosti i jačanju obrambenih sposobnosti kao i unutarnje sigurnosti Schengenskog prostora kao i o pitanjima proširenja i vanjske politike.

Osuđujemo nasilje i huliganizam, posebno napade na policiju

Vezeno za navijačke nerede koji su se dogodili sinoć, nakon nogometne utakmice Hajduk-Dinamo, premijer je, uime Vlade, osudio nasilje i huliganizam, a posebno napade na policijske djelatnike. Istaknuo je da nasilje nema mjesta u sportu.

„Nastavit ćemo se snažno odupirati takvim pojavama“, kazao je, istaknuvši da nasilje nema mjesta u sportu.

Dodao je da je sport jedna od onih aktivnosti koja je izrazito važna svim Hrvatima, svim našim građanima.

„To je područje u kojem smo izrazito uspješni, budimo onda uspješni i u viteškom i civiliziranom praćenju sportskih natjecanja i utakmica i pokažimo visoku razinu kulture i pristojnosti“, zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti