Vlada će nastaviti pomagati brzi razvoj Splita i Splitsko-dalmatinske županije

  • Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/10 siječnja/VRH_2828.jpg

Predsjednik Vlade je sa splitsko-dalmatinskim županom Bobanom razgovarao o razvojnim projektima važnim za županiju i pripremama za turističku sezonu. U razgovoru s novinarima osudio je postavljanje spomen ploče Milanu Tepiću u Banjoj Luci, a kazao je i da su predstavnici hrvatske policije na putu za Beograd kako bi pomogli u potrazi za nestalim Splićaninom Matejom Perišem. Istaknuo je i da će Vlada i svi njezini resori raditi na tome da ne dođe do značajnijeg udara na standard građana zbog rasta cijena energenata.

Tijekom boravka u Splitu predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.
 
U izjavama za medije, nakon sastanka, premijer Plenković je kazao da se razgovaralo o razvojnim projektima važnim za županiju i pripremama za turističku sezonu. Podsjetio je da je Splitsko-dalmatinska županija u mandatu ove Vlade ugovorila više od sedam milijardi kuna iz europskih fondova za brojne razvojne projekte.
 
Kao važnu temu izvodio je i politiku očuvanja radnih mjesta, podsjetivši da je 1,5 milijardi kuna isplaćeno radnicima u privatnom sektoru. Kazao je da je 75 tisuća njih dobilo plaću zahvaljujući politici Vlade da u ovoj Covid krizi očuva radna mjesta. Na taj način, dodao je, 15 tisuća poduzeća je preživjelo i premostilo krizu.
 
"Nisu dovedene u pitanje egzistencije hrvatskih obitelji ovdje u Dalmaciji i ta politika je pridonijela i odličnoj turističkoj sezoni i rastu BDP-a, koji će biti dvoznamenkasti ove godine", ustvrdio je Plenković.
 
Bilo je riječi i o ulaganjima u cestovnu infrastrukturu, od projekta obilaznice Omiš, dionice Mravince –TTTS, rekonstrukciji raskrižja Širina u Solinu, do izgradnje tunela Kozjak (Vučevica-Kaštela), vrijednog milijardu kuna. Dodao je da uskoro kreće prva faza, od Vučevice do mjesta gdje se počinje graditi tunel.
 
"S te strane ministar prometa i Hrvatske ceste, u dogovoru sa županom Bobanom, poduzimaju sve aktivnosti kako bi se omogućila dva propulzivna i prohodna ulaza u Split i rasteretile gužve tijekom sezone", kazao je Plenković. 
 
Rekao je i da ga je župan Boban izvijestio da je tzv. zapadna rampa već i u ovoj privremenoj regulaciji prometa bitno rasteretila promet u Splitu, dodavši da će situacija biti znatno bolja kada cijeli projekt bude dovršen u listopadu.
 
Razgovaralo se i o brojnim investicijama u luke na Jadranu, a premijer je podsjetio da Vlada tu politiku naziva "Renesansa hrvatske obale". Naglasio je da ovakvih ulaganja na obali ili u otoke nije bilo desetljećima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dodao je da Vlada vodi politiku koja razvija infrastrukturu, unaprjeđuje gospodarstvo, promet i turizam.
 
"Vlada će nastaviti pomagati brzi razvoj Splitsko-dalmatinske županije", poručio je Plenković.
 
Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Dalmaciji, predsjednik Vlade je ponovio da se zajedničkim naporima želi potaknuti cijepljenje, primanje booster doze i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se pod kontrolu stavilo širenje Covida 19 u fazi petog vala, koji je karakteriziran sojem omikron.
 
Završene pripremne radnje na brojnim infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji
 
Župan Blaženko Boban zahvalio je predsjedniku Vlade i ministrima Olegu Butkoviću i Viliju Berošu na današnjoj posjeti Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
Upozorio je da epidemiološka situacija u županiji nije dobra, ali ne zbog institucija ili zdravstvenih djelatnika, već zbog ponašanja njezinih stanovnika, koje je pozvao na poštivanje mjera.
 
Boban je izrazio zadovoljstvo da je došao kraj pripremnim radnjama na brojnim infrastrukturnim projektima koji su najavljivani tijekom proteklog perioda i o kojima je govorio premijer.  
 
Snažna podrška Hrvatske teritorijalnoj cjelovitosti i integritetu BiH
 
Predsjednika Vlade novinari su upitali za komentar proslave Republike Srpske u Banjoj Luci na kojoj je sudjelovao i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.
 
''Što se tiče stava Republike Hrvatske i Vlade oko svih tih zbivanja, znate da sam bio u prosincu u Sarajevu i da smo poslali vrlo jasnu i čvrstu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti i integritetu BiH, koja je nama susjedna i prijateljska država. To je zemlja koju poštujemo i kojoj pomažemo na europskom putu, za koju želimo da bude funkcionalna, da se postignu kvalitetna rješenja u razgovorima koji se vode u vezi izbornoga zakona, pa u konačnici i nekih limitiranih ustavnih promjena i to na način da se položaj Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda poštuje i cijeni'', istaknuo je Plenković.
 
Najavio je pritom da će s tim u vezi večeras u Dubrovniku imati radnu večeru s predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem na kojoj će razgovarati o suradnji, o budućnosti BiH i odnosu između Hrvatske i BiH.
 
''Glede događaja u Banjoj Luci i prisutnosti gospodina Pupovca, on je tamo bio samo na toj akademiji, išao je u svojstvu predsjednika SNV-a. Koliko znam, postojala je i značajna potpora u pogledu obnove Banovine od potresa. Dakle, on tamo nije ništa govorio niti je imao nekakvu posebnu ulogu. A što se tiče poruka, mi smo protiv svih poruka koje imaju secesionističke i separatističke konotacije za BiH. Naprotiv, želimo da zemlja dobro funkcionira  i tu je naš stav kristalno jasan od početka'', poručio je Plenković.
 
Osuđujemo postavljanje spomen ploče Milanu Tepiću u Banjoj Luci
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje, premijer se osvrnuo i na postavljanje spomen ploče majoru JNA Milanu Tepiću u Banjoj Luci.
 
''Mislim da će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, odnosno ministar Grlić Radman,  danas uputiti prosvjednu notu s tim u vezi. Kao što ste vidjeli, reagirali su župan bjelovarsko-bilogorski i gradonačelnik Bjelovara. Mi smo, naravno, zgroženi s obzirom na Barutanu i broj tada poginulih ljudi. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen ploča neprihvatljiva i deplasirana te osuđujemo to.''
 
Osigurali smo da zasad ne dođe do povećanja cijena energenata za građanstvo
 
Što se tiče mogućih mjera pomoći građanima zbog poskupljenja cijena energenata, Plenković je podsjetio na mjere koje je Vlada poduzela kada je u pitanju bio rast cijene benzina.
 
''Mislim da prvo treba podsjetiti na jednu vrlo važnu činjenicu – već sam ranije rekao da je pitanje cijena energenata ključna tema koja će biti s nama sljedećih pola godine. Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja gdje se ovaj problem pojavio ranije, kod nas se nije pojavio. Kao što ste vidjeli, mi smo uspjeli svim mjerama koje poduzimamo, a radimo ih vrlo diskretno i u tišini, osigurati da za građanstvo nije došlo do povećanja cijena energenata, niti plina niti struje'', podsjetio je i dodao da se za poslovne subjekte cijena mijenjala ovisno o tome kakve su ugovore imali.
 
''Međutim, nismo već dosad doživjeli udar na ekonomski standard građana, što se u mnogim drugim zemljama dogodilo. Kada je skočila cijena nafte, limitirali smo cijene dizela i benzina. Prema tome, uspjeli smo, uz politiku očuvanja radnih mjesta o kojoj sam govorio – 1,5 milijardi kuna za plaće radnicima u privatnom sektoru samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji i više od 12 milijardi kuna na razini cijele Hrvatske – spriječiti taj slijed događaja'', kazao je Plenković.
 
Vlada radi na tome da ne dođe do znatnijeg udara na standard građana
 

Dodao je kako u ovom trenutku Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao i svi ostali subjekti koji su uključeni u tu problematiku, razmatraju kako smanjiti bilo kakav značajniji udar na standard građana koji bi se eventualno mogao dogoditi nakon travnja, odnosno nakon kraja sezone grijanja te da se to limitira na najmanju moguću mjeru.
 
"Jer ne želimo da nam rast cijene energenata ima bilo kakav dinamički negativan efekt", istaknuo je Plenković.
 
Naglasio je da će Vlada i svi resori raditi na tome, da postoje različite mjere, da Vlada ima čitav niz alata na raspolaganju i sve će ih iskoristiti da ne dođe do značajnijeg udara na standard građana.
 
''To radimo svi zajedno na razini EU, tome smo posvetili više sati rasprave na prosinačkom Europskom vijeću i na tom tragu ćemo raditi i dalje'', poručio je predsjednik Vlade.
 
Očekujemo odličnu turističku sezonu. Važna je ozbiljna priprema, važna je zdravstvena sigurnost, no bit će to i prva sezona s – Pelješkim mostom!
 
Na upit kakve su projekcije za iduću turističku sezonu u svjetlu petog vala epidemije COVID-19, Plenković je kazao da je sezona iza nas, prema rezultatima fiskalizacije u turizmu i djelatnostima vezanim uz turizam, na otprilike 91 posto rekordne 2019. , ocijenivši to jako dobrim rezultatom te da će se sve učiniti da se tako i nastavi.
 
Po njegovim riječima, sada je vrlo važno da se pokaže ozbiljnost u pogledu veće dinamike cijepljenja, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze da je Hrvatska u zdravstvenom pogledu sigurna.
 
Dodao je da se radi i na pripremi iduće turističke sezone.
 
"I Ministarstvo turizma i spora i HTZ rade na pripremi na svim tržištima i nastojat ćemo na tragu vrlo velikog interesa za Hrvatsku koji je postojao prošle godine, nastaviti tu dinamiku u 2022., što je posebno važno za cijelu našu ekonomiju a za svih sedam priobalnih županija izrazito važno", rekao je.
 
Kazao je i da će iduća sezona biti i prva sezona u kojoj će funkcionirati Pelješki most, a Dubrovačko-neretvanska županija će vidjeti kakvu novu vrijednost odnosno novu kvalitetu za turiste donositi taj infrastrukturni projekt.
 
"Očekujem odličnu sezonu, ali sa sviješću da se svi bore, dakle svi će nastojati biti jednako privlačni ili privlačniji nego lani i zato morao biti ozbiljni u toj pripremi", zaključio je Plenković.
 
U potragu za Perišem u Beograd poslana ekipa predstavnika hrvatske policije. Ključno je da obitelj i javnost dobiju cjelovitu informaciju
 
Plenković je komentirao i potragu za u Beogradu nestalim Splićaninom Matejem Perišem.
 
"Što se tiče nestalog Mateja Periša zatražio sam od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da u Beograd uputi ekipu predstavnika hrvatske policije. Oni su na putu za Beograd.
Sve ovo vrijeme radimo na dvije piste. Jedna je u direktnim razgovorima s policijom, drugo su diplomatsko-konzularne aktivnosti koje naše veleposlanstvo u Beogradu provodi s predstavnicima srpskih vlastima", rekao je Plenković.
 
Srpskoj policiji i svima koji se bave ovom temom zahvalio je na dosadašnjim naporima dodavši da na ovaj način Hrvatska želi dati dodatni naglasak u zajedničkom doprinosu i aktivnostima u potrazi za Matejem Perišom.
 
"Ono što je ključno je da obitelj i javnost dobiju cjelovitu informaciju, cjelovitu sliku. To ćemo znati kad se svi elementi istraže do kraja", kazao je, dodavši da cijelu sliku još, nažalost nemamo.
 
Upitan da komentira posljednji Crodemoskop u kojem se ministar Horvat našao na listi negativnih političara Plenković je odgovorio da je riječ o 7. kalendarskoj godini mandata.
 
"Biti sve ove godine daleko ispred svih drugih političkih stranaka je trend i poruka
svima da smo mi tu da radimo, rješavamo probleme, dižemo hrvatsku ekonomiju, očuvamo radna mjesta, razvijamo sve dijelove Hrvatske, a proces obnove i Zagreba i Banovine je jedan od onih koji treba ići brže i aktivnije nego do sada.
 
Na vijest da Most pod ključem drži skupljene potpise za referendumsku inicijativu Plenković je odgovorio da je već višeput sam rekao je riječ o populističkim, parazitskim inicijativama, koje, nažalost, kod dijela građana dobivaju potporu.
 
"Nije mi jasno zašto je to tako, ali je dobivaju. U svakom slučaju poruka što se tiče bolesti COVID- 19 je - cijepite se i pridržavajte epidemioloških mjera, ne slušajte dezinformacije i tlapnje onih koji na tome žele ušićariti koji poen", zaključio je Plenković.
 
Nakon susreta sa županom Blaženkom Bobanom, premijer Andrej Plenković sastao se i sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

Pisane vijesti