Vlada će pomoći ITAS-u, ali ne želi amnestirati one koji su ga doveli u ovu situaciju

Na današnjoj izvanrednoj sjednici hrvatska Vlada preporučila je HEP-u da još danas uključi struju ivanečkom ITAS-u, privatnoj tvrtki u stečaju u kojoj većina od 250 zaposlenih već treći dan štrajka glađu.

ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Na današnjoj izvanrednoj sjednici hrvatska Vlada preporučila je HEP-u da još danas uključi struju ivanečkom ITAS-u, privatnoj tvrtki u stečaju u kojoj većina od 250 zaposlenih već treći dan štrajka glađu.

Vlada je zaključila i da se dosadašnji dug za električnu energiju od 531 tisuću kuna prijavi u stečajnu masu, te potvrdila stav HEP-a da eventualni novi vlasnik ITAS-a ne bi stekao pravo zakupa angažirane snage.

Premijer Ivo Sanader poručio je da će Vlada pomoći ivanečkoj tvrtki, ali, dodao je, ne želi amnestirati one koji su je doveli u sadašnju poziciju.

Vlasništvo je ustavna kategorija koju treba poštivati, oni koji su 2001. privatizirali ITAS dužni su voditi računa o njegovu poslovanju, poručio je Sanader.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić najavila je da će trebati reagirati i pravosudna tijela, jer postoje naznake da su teškoj financijskoj situaciji u ITAS-u pridonijele i odgovorne osobe koje su sklapale štetne ugovore čime su tvrtku oštetili za 10 milijuna kuna.

Kaznene prijave podnijete su općinskom Državnom odvjetništvu i na njemu je da reagira, kazala je Bagić.

Slučaj ITAS klasična je priča o loše provedenoj privatizaciji, ali se u ovom slučaju ne može optužiti HDZ, rekao je ministar financija Ivan Šuker, dodavši da taj slučaj svjedoči da nepravilnosti ne poznaju političke stranke.

Tvrtka ITAS, koja je nekad poslovala u sastavu "Prvomajske" i početkom 90-ih imala 450 zaposlenih, stečaj je dočekala s njih 250.

Početkom '90-ih tvrtka je izgubila istočnoeuropsko tržište, ali se novim proizvodima uspjela plasirati na zahtjevno zapadnoeuropsko.

Problemi su se javili nakon privatizacije provedene 2001. kada je većinskim vlasnikom (80 posto dionica) postala tadašnja ivanovečka gradonačelnica i financijska direktorica Coninga (Marija Brezovac).

Ubrzo nakon privatizacije osnovane su dvije, tri firme kćeri na koje se prebacuje financijski promet, a i neke nekretnine postaju njihovo vlasništvo, izložio je kronologiju slučaja potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Iako su na te nepravilnosti upozoravali sindikat i Radničko vijeće reakcije nije bilo sve do 2004. kada je izvršena operativna obrada i podnesena kaznena prijava na iznos od devet milijuna kuna.

Stečaj je pokrenut 25. listopada ove godine, ali nije bilo vidljivo od kuda će firma podmiriti obveze, prije svega prema HEP-u, rekao je Polančec, dodajući da radnici nisu primili plaću zadnjih sedam mjeseci i da je dug prema njima 13 do 15 milijuna kuna.

Kako se u međuvremenu upravljalo ilustrirao je ministar Šuker navodeći da je temeljni kapital ITAS-a s 41 milijun kuna (1998.) smanjen na 27 milijuna.

Istodobno pak, "Breza", jedna od firmi kćeri, ostvarila je promet od 1,4 milijuna kuna, praktično bez i jednog zaposlenog, jer je trošak zaposlenika te firme, kaže Šuker, iznosio tek 1.040 kuna.

Tvrdi da je to i primjer korupcije, mogućnosti da se osnuju tri, četiri tvrtke preko kojih će se prati novac, a to je i nedostatak postojećeg stečajnog zakona.



Pisane vijesti