Premijer Sanader: Hrvati u BiH moraju ostati jednakopravan i konstitutivan narod

Hrvatskoj je Vladi stalo do sigurne, samostalne BiH u kojoj će Hrvati biti jednakopravan i konstitutivan narod, a budućnost BiH vidimo u ujedinjenoj Europi, izjavio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader.

ZAGREB,9. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatskoj je Vladi stalo do sigurne, samostalne BiH u kojoj će Hrvati biti jednakopravan i konstitutivan narod, a budućnost BiH vidimo u ujedinjenoj Europi, izjavio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader.

Premijer je, upitan u 'aktualnom prijepodnevu' što Hrvati u BiH mogu očekivati od Hrvatske deset godina nakon Daytonskog sporazuma, kada međunarodna zajednica radi na ustavnim promjenama, odgovorio kako je došlo vrijeme da se BiH emancipira u političkom smislu i počne biti nezavisnija od međunarodne zajednice.

BiH nakon Daytona zaslužuje političku emancipaciju, ali nje ne može biti bez poštivanja prava hrvatskog naroda, istaknuo je.

Vlada će, kaže premijer, podržati svaki dogovor koji tri naroda prihvate o budućnosti BiH, ali pritom, ističe, ne može biti nadglasavanja.

Kada je riječ o ustavnim promjenama, Sanader je najavio da će se hrvatska Vlada, bilateralnim razgovorima s predstavnicima BiH i međunarodne zajednice, zauzimati da bosanskohercegovački Hrvati ni po koju cijenu ne izgube status jednakopravnog i konstitutivnog naroda.

Budućnost BiH, rekao je premijer, vidi u ujedinjenoj Europi, a uskoro očekuje i početak pregovora BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.



Pisane vijesti