Vlada: Do kraja godine planovi smanjenja onečišćenja zraka

Svi gospodarski subjekti čija postrojenja onečišćuju zrak do kraja ove godine morat će Ministarstvu zaštite okoliša dostaviti program smanjenja emisija onečišćenja, odnosno programe sanacije, a to se odnosi i na rafinerije nafte u Sisku i u Rijeci i slična postrojenja, najavila je na današnjoj sjednici Vlade resorna ministrica Marina Matulović Dropulić.

ZAGREB, 15. veljače 2007. (Hina) - Svi gospodarski subjekti čija postrojenja onečišćuju zrak do kraja ove godine morat će Ministarstvu zaštite okoliša dostaviti program smanjenja emisija onečišćenja, odnosno programe sanacije, a to se odnosi i na rafinerije nafte u Sisku i u Rijeci i slična postrojenja, najavila je na današnjoj sjednici Vlade resorna ministrica Marina Matulović Dropulić.

Svi ti programi bit će objavljeni na Internetu kako bi i građani znali i mogli nadzirati kako se ponašaju gospodarski subjekti, kaže ministrica.

Vlada je, naime, prihvatila Uredbu o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zraku iz stacioniranih izvora, koja je dio usklađenja sa zakonodavstvom EU.

Uredba se, ističe Matulović Dropulić, odnosi na sve objekte koji će se graditi nakon njena stupanja na snagu i za te će objekte važiti stroži kriteriji, kao i na sve postojeće pogone koji se moraju uskladiti s Uredbom.

Za te postojeće pogone utvrđeni su i točni rokovi usklađenja, pa tako cementna industrija i krematoriji moraju to učiniti do kraja 2010. godine, kemijska i metaloprerađivačka industrija, kao što su primjerice pogoni za proizvodnju gnojiva, rafinerije nafte, te postrojenja koja proizvode hlapive organske spojeve do 31. prosinca 2015., a do kraja 2017. s Uredbom se moraju uskladiti i uređajiza
loženje, plinske turbine, te motori s unutarnjim izgaranjem.


Ministrica je najavila i stavljanje u pogon novih mjernih postaja na svim mjestima za koja postoje saznanja o onečišćenju zraka, a koja će neprestance mjeriti kakvoću zraka u tim sredinama i odmah na displayu objavljivati rezultate mjerenja.

Sisak takvu mjernu postaju ima od 2004. u naselju Caprag, imaju ih i Osijek, Zagreb i neki drugi gradovi, a postavit će se i u niz drugih mjesta, ističe Matulović Dropulić.

Vlada je danas dopunila i odluku o visini naknade za melioracijsku odvodnju čime je omogućila da se smanji visina te naknade za krajnje korisnike, odnosno vlasnike poljoprivrednog zemljišta.

Naime, otvorena je mogućnost da županije, gradovi i općine, temeljem ugovora s Hrvatskim vodama, sufinanciraju dio radova na melioracijskoj kanalskoj mreži, a za taj bi se iznos umanjila naknada.

Vlada je danas odlučila i o darovanju kuća trojici stopostotnih ratnih vojnih invalida prve skupine, pa će kuće u Splitu dobiti Ante Bošković i Dragan Stanković, a u Rijeci Vladimir Halar.



Pisane vijesti