Vlada: Novi natječaj za prodaju splitske Željezare

Hrvatski fond za privatizaciju ovih će dana raspisati novi natječaj za prodaju splitske Željezare, po početnoj cijeni od jedne kune, te uz nekoliko obvezujućih uvjeta, odlučila je danas hrvatska Vlada.

ZAGREB, 15. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju ovih će dana raspisati novi natječaj za prodaju splitske Željezare, po početnoj cijeni od jedne kune, te uz nekoliko obvezujućih uvjeta, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Potencijalni kupci 89,34 posto Željezare Split svoje će ponude, umjesto kako je ranije najavljivano 15 dana, moći podnositi u roku od 45 dana od objave natječaja.

Novi natječaj bit će peti pokušaj prodaje splitske Željezare, a objavit će se nakon što je prošli tjedan od kupnje odustala ukrajinsko-hrvatska tvrtka Armko Smart.

Armko Smart je na prilično čudan i nekorektan način, nakon odugovlačenja o potpisivanju i usuglašavanju ugovora, pismeno izvijestio da odustaje od kupnje, podsjetio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Ističe da će i prema novom natječaju ponuđači za kupnju 101.146 dionica Željezare Split trebati zadovoljiti nekoliko uvjeta - dostaviti petogodišnji poslovni plan čiji dio treba biti i plan investicija, preuzeti cjelokupni kolektivni ugovor, zadržati osnovnu djelatnost.

Ponuđači trebaju obvezno ponuditi i koliki dio državnih potraživanja žele preuzeti, a krajem prošle godine ta su potraživanja iznosila 227,8 milijuna kuna, u cijelosti bi pak trebali preuzeti obveze prema ostalim vjerovnicima, odnosno dobavljačima.

Također trebaju ponuditi i program nedospjelih obveza prema komercijalnim bankama pokrivenih državnim jamstvima, a koja su krajem 2006. iznosila 163,8 milijuna kuna, te ponuditi odgovarajuća sredstva osiguranja za preuzete obveze.

Vlada je, zbog dodatnih usuglašavanja, za idući tjedan odgodila odluku prema kojoj bi se Gradu Splitu dodijelio jugoistočni dio zemljišta vojarne Sv. Nikola (Lora) radi izgradnje višenamjenske dvorane za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu 2009.



Pisane vijesti