Vlada: do kraja godine u proceduru posljednji iz paketa EU zakona

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_do_kraja_godine_u_proceduru_posljednji_iz_paketa_eu_zakona.jpg

ZAGREB,17. prosinca 2009. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice Hrvatskome saboru uputila još dva zakona koji se usklađuju s pravnom stečevinom Europske unije, a do kraja prosinca, najavila je premijerka Jadranka Kosor, bit će pripremljen i posljednji od zakona čija je prilagodba bila predviđena za ovu godinu.

"Mislim da mogu reći da smo svoj posao za ovu godinu polako izvršili, ali molim vas da i dalje jednakom snagom radite na tim poslovima", poručila je premijerka ministrima na početku sjednice dodavši da je, prema planu za ovu godinu, za usklađivanje ostao još samo jedan zakon.

Dodala je da na međuvladinoj konferenciji u ponedjeljak, 21. prosinca, očekuje zatvaranje još dva poglavlja - Socijalna politika i zapošljavanje i Sloboda pružanja usluga i pravo poslovnog nastana.

"Tako ćemo, kao što smo planirali, do kraja 2009. imati zatvoreno 17 poglavlja, odnosno više od polovice od ukupnog broja u pregovorima s EU", rekla je Kosor i zaključila kako se "polako, ali sigurno" može reći da je hrvatsko zakonodavstvo prilagođeno pravnoj stečevini EU".

Vlada je, naime, Saboru uputila Konačni prijedlog zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti kojim se, uz ostalo, uređuju tehnički zahtjevi koje moraju zadovoljiti proizvodi koji se stavljaju na tržište, prava i obveze gospodarskih subjekata koji te proizvode stavljaju na tržište, te postupak ocjenjivanja sukladnosti.

Zakonom se uređuje i inspekcijski nadzor nad tržištem te valjanost isprava o sukladnosti izdanih u inozemstvu.

Prijedlogom zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, pak, određuju se mjere sigurnosti i zaštite od ionizirajućeg zračenja i fizičkog osiguranja pri obavljanju nuklearnih djelatnosti i djelatnosti s izvorima ionizirajućeg zračenja. Predviđa se i osnivanje jedinstvenog regulatornog tijela, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji će preuzeti prava i obveza sadašnjeg Državnog zavoda za zaštitu zračenja i Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost.



Pisane vijesti