Vlada: Dobri trendovi u poljoprivredi

Drugu godinu zaredom poljoprivredni i prehrambeni sektor bilježi pozitivne trendove, izvijestio je danas premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade koja se suglasila s programom potpore proizvodnji slavonskog kulena.

ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Drugu godinu zaredom poljoprivredni i prehrambeni sektor bilježi pozitivne trendove, izvijestio je danas premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade koja se suglasila s programom potpore proizvodnji slavonskog kulena.

Kroz taj program Vlada želi udvostručiti proizvodnju tog autohtonog proizvoda, odnosno podići je na 240 tona godišnje.

Za izgradnju objekata za proizvodnju kvalitetnog kulena te za potpore uzgajivačima svinja namijenjenih proizvodnji kulena kroz pet se godina planira izdvojiti 70-ak milijuna kuna.

U Slavoniji i Baranji zabilježeno je 67 proizvođača slavonskoga kulena.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković najavljuje da će programe potpore Vlada utvrditi za slavonsku šunku i za dalmatinski pršut.

Govoreći o pozitivnim trendovima, premijer je naveo da je prošla godina zaključena s porastom izvoza od 20,5 posto, dok je uvoz bio veći za oko 11 posto.

U prvom tromjesečju 2006. izvoz je porastao preko 35 posto, a uvoz oko 5 posto. Konkretno, to znači da je uvoz bio veći za oko 18 milijuna, a izvoz za čak 75 milijuna dolara.

Posebno dobar, kaže premijer, bio je ožujak. Prvi put u jednom mjesecu izvoz je premašio sto milijuna dolara.

Tim podacima ministar Čobanković dodaje i podatak da je proizvodnja mlijeka u 2005. povećana za 15 posto, što znači da je proizvođačima mlijeka isplaćeno 300 milijuna kuna više nego godinu prije.

Vlada je odobrila nastavak projekta izgradnje i rekonstrukcije putničkih i izletničkih brodova za potrebe malih privatnih brodara. Na ime državnih poticaja ove je godine u proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna.

Da bi se država pripremila za eventualne poremećaje u opskrbi energentima, prije svih naftom, Vlada je Saboru predložila da po hitnom postupku donese Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata.

Taj prijedlog predviđa obvezno držanje zaliha energenata na razini 90-dnevne prosječne potrošnje. Zalihe bi se postupno povećavale, s tim da bi se količina koja može pokriti potrebe unutar 90 dana morala doseći 2012. godine.

Zakon predviđa da se osnuje Agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata koja bi nadzirala kako se distributeri drže pravila o obveznim zalihama.

Cijena nafte i naftnih derivata kao i dosad utvrđivala bi se u skladu s uvjetima na tržištu, s tim da bi Vlada radi zaštite potrošača mogla odrediti najvišu cijenu za neki derivat, ali najduže za razdoblje od 90 dana.

Vladinu podršku dobio je prijedlog znanstvene i tehnologijske politike države do 2010.



Pisane vijesti