Vlada: Dodatnih 4,6 milijuna kuna za otkup jabuka i mandarina

Vlada je danas odlučila s dodatnih 4,6 milijuna kuna subvencionirati otkup jabuka i mandarina.

ZAGREB, 28. veljače 2007.(Hina) - Vlada je danas odlučila s dodatnih 4,6 milijuna kuna subvencionirati otkup jabuka i mandarina.

Potpora od ukupno 3,5 milijuna kuna odnosi se na gotovo 9000 tona jabuka (40 lipa po kilogramu), a 1,1 milijun kuna za 2250 tona mandarina (pola kune po kilogramu).

Vlada je za otkup jabuka i mandarina osigurala potpore u visini od 20,2 milijuna kuna, a, budući da je ovogodišnji urod bio znatno bolji nego ranijih godina, povećane su količine mandarina i jabuka te se pojavila potreba za dodatnim otkupom.

Premijer Ivo Sanader istaknuo je da je ta odluka jamstvo proizvođačima da Vlada prati njihov rad i da će otkupljivati sve tržišne viškove.

Iz Banskih je dvora Hrvatskom saboru na usvajanje upućen prijedlog izmjena Zakona o gnojivima i poboljšivačima tla, kojima se, sukladno direktivama EU u tom području, kani izjednačiti zakonodavna rješenja za mineralna gnojiva koja vrijede u EU kako bi se omogućio nesmetan promet tim gnojivom.

Domaći promet mineralnih gnojiva, danom pristupanja Hrvatske EU, regulirat će se uredbom EU, kojom će se propisati standardi kakvoće gnojiva, dozvoljenih odstupanja od deklariranog sadržaja hranjiva, način označavanja, pakiranja, skladištenja i rukovanja mineralnih gnojiva.

Otvara se i mogućnost da članice EU u okviru nacionalnih propisa izrade posebne nacionalne zahtjeve za mineralna gnojiva koja vrijede samo za područje pojedine članice.

Zakonske izmjene predviđaju i šire nadležnosti inspekcije odgovorne za nadzor nad prometom i korištenjem gnojiva i poboljšivačima tla, te nadzor nad mineralnim gnojivima oznake "EC FERTILISERS" koja će se pristupanjem Hrvatske EU naći na domaćem tržištu.



Pisane vijesti