Potpredsjednik Polančec: Država prodaje svoja potraživanja prema Viktoru Lencu

Država će pulskom brodogradilištu Uljanik te zadarskoj Tankerskoj plovidbi za deset milijuna kuna prodati sva svoja potraživanja prema riječkom Viktoru Lencu, čime se u potpunosti, kazao je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec, država povlači iz priče o Lencu.

ZAGREB, 28. veljače 2007.(Hina) - Država će pulskom brodogradilištu Uljanik te zadarskoj Tankerskoj plovidbi za deset milijuna kuna prodati sva svoja potraživanja prema riječkom Viktoru Lencu, čime se u potpunosti, kazao je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec, država povlači iz priče o Lencu.

Polančec je, nakon sjednice Vlade, novinarima rekao da će 326 milijuna kuna državnih potraživanja Uljanik i Tankerska plovidba otkupiti za deset milijuna kuna, uz obvezu ulaganja 58 milijuna kuna u temeljni kapital Lenca, odnosno dokapitalizaciju.

Državni tajnik u Ministarstvu financije Ante Žigman dodao je kako se time omogućava nastavak rada u Lencu, zadržavanje sadašnjih 650 radnika, kao i investicija u modernizaciju kapaciteta brodogradilišta, ali se i jamči posao Lencu za idućih barem pet do deset godina (samo kroz održavanje brodova Tankerske plovidbe).

Predstavnici Vlade pritom ističu kako su tijekom cijelog procesa imali punu potporu sindikata u Lencu koji su, tvrde, željeli upravo takav ishod.

Ova će odluka Vlade biti predstavljena na sutrašnjoj skupštini vjerovnika Lenca, koja bi trebala prihvatiti stečajni plan, čime bi i formalno to riječko brodogradilište izašlo iz stečaja.

Vlada je danas ispunila i jedan od uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), utvrđivanjem prijedloga nacionalnog programa sanacije crne metalurgije, kao i individualnih planova sanacije i restrukturiranja Željezare Split i Valjaonice cijevi Sisak.

Među ostalim, tim se dokumentima u procesu privatizacije, koji je Polančec ocijenio kao primarni cilj njihova donošenja, određuje maksimalni iznos otpisa državnih potraživanja prema tim tvrtkama.

Tako bi u slučaju splitske željezare najviši iznos otpisanih potraživanja mogao biti 267 milijuna kuna, "no, što je realnost, vidjet će se nakon podnošenja ponuda za kupnju željezare", rekao je Polančec.

Ujedno, bez donošenja ovih dokumenata, u čijoj su izradi sudjelovali i konzultanti Europske komisije, protuzakonite bi 1. ožujka ove godine postale sve potpore hrvatskoj industriji čelika, upozorio je.

Vlada je danas, na zatvorenom dijelu sjednice, Krešu Filipovića, na njegov osobni zahtjev, razriješila dužnosti pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.



Pisane vijesti