Vlada o pristupanju prioritetnim programima EU

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici donijela zaključak kojim se, s obzirom na pregovore o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, Hrvatskoj omogućava sudjelovanje u 26 programa Europske zajednice i Unije.

ZAGREB, 28. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici donijela zaključak kojim se, s obzirom na pregovore o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, Hrvatskoj omogućava sudjelovanje u 26 programa Europske zajednice i Unije.

Značaj tih programa, prema riječima predsjednika Vlade Ive Sanadera, je u činjenici da se kroz njih veliki broj hrvatskih institucija upoznaje s metodama rada u EU, kao preduvjet za njihovu integraciju po ulasku Hrvatske u Uniju.

Ujedno, time se otvara i pristup dodatnim fondovima EU te dobivanje bespovratnih sredstava za određene projekte, kao i sudjelovanje hrvatskih institucija u odborima koji upravljaju tim programima.

U ovoj godini Hrvatska bi se, sukladno zaključku, trebala uključiti u 15, a do kraja 2008. godine još osam programa, među kojima je Sanader izdvojio programe potpore zapošljavanju, kulturi, konkurentnosti inovacija, carinske i fisklane politike i sl.

Programi se financiraju članarinama, koje uplaćuju članice EU, a sredstva za članarinu Hrvatske u godinama do pristupanja najvećim su dijelom osigurana iz pretpristupnih fondova EU.

Ujedno, prihvaćena je i odluka o pristupanju Hrvatske Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda i Fakultativnom protokolu uz tu konvenciju, a koja bi trebala biti potpisana 30. ožujka ove godine.

Pokrenut je i postupak pristupanja Hrvatske Europskoj konvenciji za zaštitu audiovizualne baštine. Ministar kulture Božo Biškupić kazao je kako je cilj konvencije osigurati zaštitu i vrednovanje audiovizualne baštine, kao oblika umjetnosti te zaštite hrvatske povijesti, a kroz kulturne, znanstvene i istraživačke projekte.

Vlada je Saboru proslijedila prijedlog da se 7. listopada proglasi Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke. Ministar zdravstva Neven Ljubičić pojasnio je kako u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2500 žena, a da ih gotovo polovica umire.

U svrhu smanjenja smrtnosti od raka dojke, Vlada je prošle godine pokrenula Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a prema Ljubičićevim riječima u prva tri mjeseca njegovog provođenja pregledano je 25 tisuća žena i ustanovljen je 61 novi slučaj.

Nakon što je prošloga tjedna za opremanje novih kardiokirurških odjela bolnica u Osijeku i Splitu te u zagrebačkoj Dubravi odobrila gotovo 14 milijuna kuna, Vlada je danas u tu svrhu odobrila još 31 milijun kuna. Ministar zdravstva je pritom najavio kako bi novoopremljene kardiokirurgije trebale s radom početi u lipnju ove godine.



Pisane vijesti