Vlada donijela Operativni plan suzbijanja trgovine ljudima za 2008.

ZAGREB,7. prosinca 2007.(Hina) - U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 11 slučajeva trgovine ljudima, a od 2002. ukupno 65 slučajeva, zbog čega je hrvatska Vlada danas donijela Operativni plan suzbijanja trgovanja ljudima za iduću godinu.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da se Plan temelji na Nacionalnom programu suzbijanja trgovine ljudima od 2005. do 2008., te da su njime utvrđeni nositelji provedbenih mjera.

Tim se mjerama, među inim, predviđaju izmjene važećih zakona, poput Zakona o strancima na način da se žrtvama trgovine ljudima zajamči boravak u Hrvatskoj, te Kaznenog zakona u cilju sankcioniranja prodaje djece u svrhu posvojenja.

"I ovim planom pokazujemo odlučnost Vlade u borbi protiv zla trgovine ljudima", kazala je Kosor.

Vlada je na sjednici donijela Strategiju razvitka elektroničkog poslovanja u Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2010., koja se, po riječima ministra gospodarstva Branka Vukelića, temelji na provedbi programa e-Hrvatska, te na Nacionalnom programu za pridruživanje Hrvatske EU.

Vukelić je rekao da je Strategija bitna za budući razvoj hrvatskog elektroničkog poslovanja, jer će, kaže, omogućiti da Hrvatska do ulaska u EU dosegne visoku razinu elektroničkog poslovanja i time ojača konkurentnost svog gospodarstva te poveća djelotvornost javne uprave.

Vlada je podržala potpisivanje sporazuma o zajedničkom izvođenju stručnog studija "Proizvodno strojarstvo" varaždinskog i čakovečkog veleučilišta, te donijela uredbe o objavi ugovora s vladama Litve, Jordana i Latvije o kulturnoj, obrazovnoj i znanstvenoj suradnji.

Pokrenut je i postupak za sklapanje ugovora s talijanskom Vladom o suradnji u području kulture, obrazovanja i športa.



Pisane vijesti