Vlada: Državni i lokalni dužnosnici u kampanji neće moći koristiti službene automobile, urede

Državnim i lokalnim dužnosnicima koji kao kandidati sudjeluju na izborima zabranit će se da u izbornoj kampanji koriste službene automobile, urede, uredski namještaj i opremu, predlaže Vlada konačnim tekstom zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Državnim i lokalnim dužnosnicima koji kao kandidati sudjeluju na izborima zabranit će se da u izbornoj kampanji koriste službene automobile, urede, uredski namještaj i opremu, predlaže Vlada konačnim tekstom zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

No, od te odredbe bile bi izuzete štićene osobe, što je pak regulirano posebnim zakonom.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Antun Palarić kao razlike u konačnom tekstu u odnosu na prvo čitanje navodi i zabranu donacija putem trećih osoba, kako bi se ustvari onemogućilo da fizičke ili pravne osobe putem povezanih osoba strankama doniraju više novca od zakonskog godišnjeg limita.

Također se regulira i rad političkih volontera, što se ne smatra uslugom stranci.

Palarić je istaknuo i da se sa primjenom zakona želi početi s početkom iduće godine. S početkom izborne godine želimo početi i s primjenom novog zakona kako bi se po njemu postupalo i za financiranje kampanje, kazao je.

Premijer Ivo Sanader ističe da se zakonom želi postići transparentnost financiranja političkih stranaka, nezavisnih listi i kandidata kako u vrijeme predizborne kampanje tako i u vrijeme kada kampanje nema.

Zakonom se, među ostalim, izričito zabranjuju anonimne donacije, te financiranje od državnih tijela, javnih poduzeća, tvrtki u većinskom vlasništvu države ili lokalnih jedinica, kao i fizičkih i pravnih osoba koja imaju dugovanja prema državi ili lokalnim jedinicama.

Strankama se zabranjuju i donacije stranih država, stranaka i pravnih osoba, a iznimno se dopuštaju inozemne donacije za edukativne programe.

Zakonom se propisuje i da proračunski novac koji dobivaju parlamentarne stranke ostaju na računu stranka u slučaju da njihovi zastupnici prebjegnu u drugu stranku.

Predviđa se i ograničavanje godišnjeg iznosa pojedinačnih donacija - fizička osoba jednoj stranci godišnje može donirati najviše 90 tisuća kuna, a pravna do milijun kuna.



Pisane vijesti